Washington

Obama presenta les mesures per evitar l'expulsió de cinc milions d'immigrants sense papers

Es tracta d'una legalització temporal de tres anys de durada per als immigrants il·legals que tinguin lligams familiars als Estats Units i que faci més de cinc anys que resideixen al país

RedaccióActualitzat

Barack Obama presenta la seva reforma migratòria malgrat l'oposició del Congrés, on els republicans tenen la majoria.

Uns cinc milions de persones que no tenien regularitzada la seva situació als Estats Units respiren alleujades, després de sentir les paraules del president. Es calcula que aquesta xifra és la meitat dels immigrants que viuen il·legalment als EUA.

El president nord-americà ha concretat un paquet de mesures executives per reformar temporalment el sistema d'immigració i que permetrà a aquests cinc milions de persones allunyar el fantasma de l'explusió.

Obama proposa una legalització temporal de tres anys de durada als immigrants indocumentats que compleixin alguns requisits. Les condicions per acollir-se a aquest pla de regularització temporal són residir des de fa més de cinc anys als EUA, tenir fills que siguin ciutadans nord-americans o amb residència legal, estar empadronats, no tenir antecedents penals i estar al dia del pagament d'impostos. Aquesta reforma facilita que milions d'indocumentats surtin de l'ombra, assumint responsabilitats per haver entrar il·legalment.

Barack Obama no ha volgut donar opció que es parli d'amnistia, la principal crítica dels republicans. En el discurs de presentació de la reforma immigratòria, Obama ha volgut remarcar les limitacions de la seva acció executiva per evitar un efecte crida, i ha insistit que és una mesura temporal que els garanteix que no seran expulsats en els propers tres anys.

Ara començarà la batalla política al Congrés, on tenen majoria els republicans, molt contraris a aquesta regularització. El líder de la majoria republicana, John Boehner, ha acusat Obama d'excedir els límits de la Constitució i l'adverteix que la seva acció unilateral dificultarà els acords al Congrés.

El Partit Republicà ja ha anunciat que presentarà batalla a partir del mes de gener, quan tindran la majoria a les dues cambres del Congrés. Les opcions van des de tornar a aïllar el govern d'Obama fins a retallar l'assignació pressupostària a diferents iniciatives presidencials.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut