Barcelona

Pedro Sánchez no veu necessari que Catalunya tingui el mateix tracte fiscal que Euskadi

El líder del PSOE creu que la majoria dels catalans no volen la independència i que la solució passa per la reforma de la Constitució

RedaccióActualitzat

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, considera innecessari que Catalunya tingui el mateix tracte fiscal que el País Basc o Navarra. El líder del PSOE ho ha afirmat en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio": "No crec que sigui necessari el concert a Catalunya. Perquè crec que també és important respectar la solidaritat entre tots els ciutadans d'Espanya. No crec que sigui necessari. Ara bé, reconec que comunitats autònomes poblades, com per exemple la catalana, exigeix i necessita un finançament superior a la que té actualment", per millorar sobretot les infraestructures.

Pedro Sánchez ha tornat a defensar l'opció federalista. Segons el màxim responsable del PSOE, cal preservar determinades qüestions de la identitat com la llengua, la cultura o, l'educació, encara que la seva prioritat és combatre la desigualtat: "Als socialistes ens va més la igualtat que la identitat, però s'han de governar les identitats perquè a Espanya, afortunadament, tenim moltes identitats. I la reforma constitucional que nosaltres proposem és per a tots, per a tots. És a dir, no només per a la societat catalana sinó per al conjunt d'Espanya."

La solució de Catalunya passa per la reforma de la Constitució, assegura Sánchez: "És evident que a Catalunya hi ha hagut una pulsió independentista, és evident, però no des de fa un parell d'anys, sinó des de fa bastants anys, però jo crec que la majoria de catalans no són partidaris de la independència, no volen la ruptura".

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha explicat que no està en contra que votin els catalans, però que un referèndum causaria divisió i fractura: "Perquè hem de fracturar, perquè primer hem de trencar amb un dret a decidir que, si s'exerceix, estaria trencant el que és la sobirania d'aquest espai comú i públic compartit que es diu Espanya, almenys per a mi, i no decidir-lo entre tots". I ha posat com exemple el cas escocès: "Jo miro a Escòcia, i les notícies que hi ha ara des d'allà no són precisament les d'una societat unida després d'aquest referèndum, sinó d'una societat més fracturada".

El secretari general del PSOE no ha estalviat crítiques a la gestió de Mariano Rajoy sobre el 9-N, especialment a l'àmbit judicial. Sánchez ha dit que "la unitat d'Espanya no es defensa amb querelles", i ha considerat que les pressions que, segons el seu parer, el govern central ha sotmès a la fiscalia són un error polític.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut