El magatzem de gas Castor. (Foto: Reuters)
La fiscalia té en compte els informes de l'Institut Geogràfic i del Geològic i Miner que van establir una relació directa entre les injeccions de gas al subsòl marí i els tremolors terrestres. (Foto: Reuters)
Cornellà de Llobregat

L'exministre Sebastián assegura que govern de Rajoy hauria pogut rebaixar la indemnització per Castor

L'exministre d'Indústria, el socialista Miguel Sebastián, va firmar la clàusula d'indemnització del magatzem de gas subterrani.

RedaccióActualitzat

La setmana passada, la constructora ACS, que dirigeix el president del Reial Madrid, Florentino Pérez, ja va cobrar els 1.350 milions d'indemnització que tenia establerts per aturar el magatzem de gas Castor, situat davant de les costes del sud de Tarragona. I avui, l'exministre socialista d'Indústria Miguel Sebastián ha explicat que el govern de Rajoy hauria tingut opcions per "pagar menys" diners a l'empresa impulsora del projecte. Sebastián va firmar el decret del 2008 que atorgava a Escal UGS -participada en un 66,7 % per ACS- la concessió d'aquest magatzem.

Enmig de la polèmica pel pagament d'aquests 1.350 milions que Escal UGS ja ha cobrat, l'exministre manté que el govern actual del PP "podria haver resolt d'una altra manera" el problema, "perquè el magatzem no està operatiu", en contra del que preveu el decret. Miguel Sebastián, que va ser ministre entre el 2008 i el 2011, ha dit que la plataforma no va entrar en funcionament i que el govern espanyol "podria haver tingut un marge de negociació o de maniobra amb la concessionària que ha decidit no utilitzar".

Sebastián ha confessat no sentir-se culpable del fracàs d'aquest projecte. Assegura que es va trobar amb aquesta qüestió quan feia un mes que havia aterrat al ministeri i que li va arribar un decret "amb la tramitació ja feta" per part de l'equip anterior, comandat per l'exalcalde de Barcelona Joan Clos, el seu antecessor. I ha afegit: "El que em sorprèn és que els que hi havia abans no hagin sortit a defensar el magatzem, perquè van ser els que més van treballar aquest tema".

Miguel Sebastián ha comentat que la indemnització que pagaran els consumidors a través del rebut del gas durant els pròxims 30 anys "no són diners públics", sinó dels consumidors de gas, "que són en un 80% la indústria". L'exministre, que s'ha desplaçat a Catalunya per participar en el fòrum empresarial Cornellà Creació, ha argumentat que, si aquest magatzem no hagués generat sismes, la infraestructura hauria estat útil, ja que pretenia "cobrir riscos de subministrament i a la vegada refredar el preu del gas en cas de puntes de demanda". El problema principal del magatzem Castor, apunta Sebastián, va ser que hi va haver "un error en la decisió d'on ubicar-lo", una decisió en la qual subratlla que ell no va participar i que era competència, diu, "del ministeri de Medi Ambient i la mateixa empresa".

Anar al contingut