el dirigent de Nova Esquerra Catalana, Pere Almeda, durant l'anunci del nou partit format per dissidents del PSC.
El dirigent de Nova Esquerra Catalana, Pere Almeda, durant l'anunci del nou partit format per dissidents del PSC.

Els dissidents del PSC impulsen un nou partit sobiranista

La futura formació neix de la Nova Esquerra Catalana, d'Ernest Maragall, i del Moviment Catalunya, dels exconsellers Castells, Geli i Tura

RedaccióActualitzat

Als pròxims dies hi haurà un nou partit sobiranista format pels desencantats del PSC. La Nova Esquerra Catalana, d'Ernest Maragall, i el Moviment Catalunya, dels exconsellers Marina Geli, Montserrat Tura i Antoni Castells, impulsen aquest partit, que es crearà a partir del 30 de novembre.

La nova formació defensarà la independència si l'Estat continua negant el dret a decidir, tal com ha anunciat el dirigent de Nova Esquerra Catalana Pere Almeda: "Si aquest referèndum ha de ser possible i la situació és com ara, amb les actuals circumstàncies, el nou projecte polític s'expressarà a favor d'un 'sí'".

La confluència socialista engega sense la tercera pota, el moviment Avancem, de Joan Ignasi Elena, que, entre altres condicions, vol que els impulsors del nou partit deixin de ser militants del PSC, en referència als exconsellers Geli, Tura i Castells. Jordi Martí, dirigent de Moviment Catalunya, ha assegurat que només és qüestió de temps: "Hem de ser respectuosos que hi hagi un cert espai de transició perquè moltes d'aquestes persones ocupen càrrecs institucionals significatius. Alguns són alcaldes, altres són regidors o presidents de grup, i, per tant, això necessita un procés curt, el més breu possible".

La nova força política encara no té nom, però ja té els objectius ben clars: lluitar contra el que han qualificat d'abús de poder de l'Estat espanyol amb Catalunya, i del poder econòmic respecte a la ciutadania. Amb acords amb Esquerra en un centenar de municipis i amb altres formacions en un centenar més, el nou actor polític creu que la solució al problema català passa per un referèndum vinculant.

Anar al contingut