Imatge d'arxiu d'Alberto Garzón en un acte a Màlaga. (Foto: EFE)
Imatge d'arxiu d'Alberto Garzón en un acte a Màlaga. (Foto: EFE)
Madrid

El diputat Alberto Garzón anuncia la seva candidatura a les primàries d'Esquerra Unida

El diputat malagueny ha fet el pas després que Cayo Lara va fer pública la decisió de no concórrer a aquests comicis interns

RedaccióActualitzat
Albert Garzón, diputat d'Esquerra Unida per Màlaga i responsable de Procés Constituent i Convergència, ha anunciat aquest divendres la seva candidatura per a les primàries obertes que IU farà el 8 de febrer per escollir el candidat a La Moncloa en les generals de l'any que ve. Garzón ho confirmava a través de Twitter.

Garzón ha fet aquest anunci només cinc dies després que el coordinador federal d'IU, Cayo Lara, fes pública la seva decisió de no concórrer a aquest comicis interns. Tot i això, Lara té intenció de culminar el seu mandat al capdavant de l'organització fins a la pròxima Assemblea Federal, prevista per a 2016.

Alberto Garzón, de 29 anys, va arribar el 2001 al Congrés. Davant dels mitjans de comunicació, ha explicat que s'ha decidit a fer aquest pas després de consultar-ho amb moltes persones, tant de fora com de dins d'IU, que fins i tot l'han animat públicament a competir. Fa un parell de dies ja va informar a Cayo Lara.

"Crec que hi ha un substrat suficient per posar en marxa una candidatura d'aquestes característiques. Ens presentem perquè esperem guanyar", ha dit, ressaltant que la seva candidatura reflecteix "un canvi generacional" i una "nova forma d'entendre la política i la societat molt vinculada al que està passant al carrer". "És un salt qualitatiu a Esquerra Unida", ha afegit.

A més, ha posat èmfasi que assumeix "aquesta responsabilitat política" perquè creu que és el que toca ara. "Amb els temps que corren cal que tots, estiguem on estiguem, assumim la responsabilitat política", ha asseverat. Garzón és del parer que Espanya viu "un moment d'inflexió" i cal "estar a l'altura de la història, no repetir-la i que aquest país tingui per primer cop un govern d'esquerres".

Segons la seva anàlisi, cal convertir aquest "moment d'emergència social" en un moment d'"esperança política per acabar amb la misèria, l'atur, la desigualtat i la pobresa que s'estén com a conseqüència de les crisis i la gestió neoliberal de les crisis d'aquest govern i l'anterior".

Preguntat sobre si Podem serà "un adversari" o un "còmplice" en la nova etapa que anuncia per a IU, Garzón ha començat dient que no dóna "importància" a la formació de Pablo Iglesias. "No em preocupa, a mi em preocupa IU i els problemes d'aquest país. IU és l'instrument útil, és un partit d'esquerres, una organització d'esquerres i Podem encara no ha dit que ho sigui."

Així, després de deixar clar que IU té el seu propi "full de ruta" per transformar el país, ha remarcat que, en tot cas, serà Podem qui haurà de decidir si li interessa o no ser-ne "còmplice". "Si Podem vol convergir amb nosaltres i trobar-nos en espais comuns i democràtics d'aquest país, serà sempre a partir d'un projecte d'esquerres, un programa d'esquerres i de transformació social".

Anar al contingut