Kíev

Un any de la revolta de Maidan amb commemoracions i records a les víctimes de la repressió

Una altra vegada la plaça Maidan, ocupada aquells dies pels opositors, ha tornat a ser el centre d'una llarga jornada de commemoracions, amb records a les víctimes de la repressió i amb actes institucionals

RedaccióActualitzat

Fa exactament un any de la revolta de Maidan, la protesta d'un sector de la societat ucraïnesa contra el govern d'un president, Víktor Ianukóvitx, que l'obligava a escorar-se cap a Moscou. La nit del 21 de novembre, un grup d'estudiants es va concentrar a la plaça de la Independència, Maidan.

Una altra vegada la plaça Maidan, ocupada aquells dies pels opositors, ha tornat a ser el centre d'una llarga jornada de commemoracions, amb records a les víctimes de la repressió i amb actes institucionals, que ha tingut com a convidat estrella el vicepresident nord-americà, Joe Biden.

Han estat dotze llargs mesos que han marcat la història d'Ucraïna i que han canviat les relacions de Rússia amb el món:

Tot va començar el mes de novembre de l'any passat. Van ser només uns centenars d'estudiants. Però la repressió que van patir va convertir Maidan en el símbol d'una contestació: contra el sistema, contra Rússia i a favor dels valors que Europa representa.

El desembre, Maidan creix i es converteix en un poble revoltat. El govern hi envia la temible policia antiavalots. Per cada tenda arrencada, se'n planten desenes. L'extrema dreta també s'instal·la a la plaça.

Canvia l'any i el govern perd el control del centre de la capital. Maidan ocupa edificis oficials i es protegeix amb barricades i patrulles d'autodefensa.

El mes de febrer, Ianukóvitx desferma la violència. Els franctiradors provoquen una carnisseria a Maidan. A finals de febrer, més de 100 activistes i 18 policies han mort al centre de Kíev.

Amb mediació europea, president i oposició arriben a un pacte. Ianukóvitx, però, tem per la seva vida i fuig. Un govern provisional s'instal·la a Ucraïna. Per Moscou, un cop d'estat. Brussel·les i Washington beneeixen el nou ordre.

La tensió es trasllada a Crimea. Rússia envaeix la península amb militars sense divisa.

El mes de març els prorussos organitzen i guanyen un referèndum fet sota el setge militar de Moscou. Putin firma l'annexió de Crimea. Rússia ho celebra, i occident no reconeix el canvi de fronteres.

Els Estats Units i la Unió Europea imposen sancions a Rússia.

A l'abril esclata un nou focus de la crisi. Activistes pro russos, una altra vegada amb el suport de Moscou, es revolten contra el govern de Kíev a les regions russòfiles de Donetsk i Lugansk.

El mes de maig les dues regions celebren referèndums i es declaren independents.

A Kíev, el pro occidental Petró Poroixenko guanya les presidencials i ordena una gran ofensiva militar contra les regions en guerra.

En ple estiu, al juliol, Putin continua jugant al gat i a la rata. Acumula tropes a la frontera i arma els rebels.

Milicians pro russos, amb un míssil subministrat per Moscou, segons Washington i l'OTAN, abaten un avió civil de Malaysia Airlines. Moren les dues-centes noranta-vuit persones que hi viatjaven.

I s'arriba al setembre quan es firma una treva, que es va desfent a poc a poc després de les eleccions legislatives a Ucraïna.

Arribem al present, a l'actualitat. L'Ucraïna del Maidan revoltat ha desaparegut. La plaça ha anat tornant a la normalitat.

Les barricades i el foc són el passat. Kíev ha anat reprenent el seu pols. Pel camí ha perdut Crimea i també el control de bona part de Donetsk i Lugansk. I Rússia continua amb la invasió.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut