Madrid

Puja el dèficit elèctric per la caiguda del consum

Malgrat les persistents pujades de la tarifa, els números vermells s'han enfilat als 3.500 milions d'euros fins al setembre

RedaccióActualitzat

El dèficit elèctric no para de créixer malgrat la reforma del govern espanyol. El que paguen els usuaris no arriba per cobrir tot el que costa alimentar el sistema elèctric. Malgrat les persistents pujades de la tarifa, els números vermells s'han enfilat als 3.500 milions d'euros fins al setembre.

A l'estiu de fa un any, el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, compareixia amb la vicepresidenta per anunciar la reforma que havia de solucionar definitivament el dèficit de tarifa. Llavors, el forat arribava als 26.000 milions d'euros, una bola que s'engreixava al vertiginós ritme de 4.500 milions anuals. Això malgrat successius augments de preu a la factura.

La liquidació del sector elèctric publicada aquest divendres per la Comissió Nacional dels Mercats aixeca dubtes sobre l'èxit de la reforma. En els primers nou mesos de l'any s'han ingressat 11.580 milions d'euros, insuficients per cobrir unes despeses que han superat els 15.000 milions. Només cal una senzilla resta per saber que el dèficit fins al setembre arriba als 3.500 milions. Una xifra que s'ha d'agafar amb cautela perquè una part del desajust respon al que se'n diu dèficit de caixa, que es corregirà segons avanci l'any. Una altra part, uns 1.100 milions, respon al dèficit que no estava previst.  

El que ha fallat bàsicament en les previsions del govern és la demanda, que en el cas dels consumidors domèstics ha caigut més d'un 2% respecte als anys anteriors. I com menys demanda, menys ingressos per al sistema, que també han caigut gairebé un 6% respecte del que s'estimava inicialment.

Caldrà veure si el desajust es corregeix en els pròxims mesos per tancar l'exercici en equilibri, tal com augurava el govern.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut