Dona ensenyant una rata capturada dintre d'una gàbia.
Exterminant rates a Madagascar.
Antananarivo

Un nou brot de pesta deixa 40 morts a Madagascar, un país amb greus deficiències higièniques i sanitàries

Madagascar, amb greus deficiències higièniques i sanitàries, és un dels pocs països del món on la pesta continua sent un greu problema de salut pública

RedaccióActualitzat

L'Ebola no és l'única epidèmia que assola periòdicament el continent africà. La pesta, eradicada a Occident, és una realitat en països amb greus deficiències higièniques i sanitàries. L'Organització Mundial de la Salut ha alertat d'un nou brot de pesta a Madagascar que ja ha deixat 40 morts.

Madagascar és un dels pocs països del món on la pesta continua sent un greu problema de salut pública. La pesta, associada en l'imaginari col·lectiu amb les grans epidèmies que van assolar Europa a l'edat mitjana, està pràcticament eradicada dels països occidentals, però és endèmica en zones d'Àfrica, Àsia i l'Amèrica del Sud.

L'Organització Mundial de la Salud acaba de fer un comunicat en què s'alerta de l'últim brot detectat a l'illa. El primer cas va ser el d'un home infectat en un petit poble al centre del país el 31 d'agost; l'home va morir tres dies més tard.

Fins ara s'han registrat un total de 119 casos de pesta, amb un total de 40 morts. El brot està molt estès i afecta, fins ara, 16 districtes de 7 regions de Madagascar. Fins i tot ha arribat a la capital, Antananarivo, on s'han detectat dos casos de pesta, un dels quals mortal.

Segons l'OMS, ara hi ha risc d'una ràpida propagació de la malaltia a causa de l'alta densitat de població de la ciutat, que té més de dos milions d'habitants, i de les mancances del sistema sanitari del país.

La Creu Roja Internacional ja va advertir, abans de l'estiu, del risc que representaria que la malaltia arribés a les presons, on les deficients condicions higièniques i la superpoblació en facilitarien el contagi i la propagació amb efectes molt greus.

Com es transmet la pesta

La pesta és una malaltia causada pel bacteri "Yersinia pestis", que afecta les rates i que es transmet d'un rosegador a un altre per les picades de les puces. La malaltia es transmet als humans per la picada de puça o la mossegada de rata. La forma més habitual és la pesta bubònica, que causa la inflamació dels ganglis limfàtics, però si els bacteris arriben als pulmons es pot desenvolupar la pesta pneumònica, que es pot arribar a transmetre de persona a persona i que és molt més letal. La bubònica diagnosticada a temps es pot tractar amb èxit amb antibiòtics, mentre que la pneumònica té una taxa de mortalitat molt més alta.

De moment, en el brot detectat a Madagascar la majoria dels casos són del tipus bubònic.

L'OMS ha posat en marxa un pla de prevenció i control de la pesta que passa per exterminar tantes puces i rates com sigui possible.

Anar al contingut