Barcelona

A Catalunya es malbaraten 262.000 tones de menjar l'any

Per sensibilitzar sobre aquest problema, aquest dissabte s'ha fet a Barcelona un gran dinar amb menjar que s'hauria llençat

RedaccióActualitzat

Gran dinar aquest dissabte a Barcelona per sensibilitzar contra el malbaratament d'aliments.
Cada any, a Catalunya es fan malbé més de 262.000 tones de menjar. Això significa uns 35 quilos per català l'any. Amb el menjar que no s'utilitza es podria alimentar mig milió de persones cada any a Catalunya. Per demostrar-ho, la Plataforma Aprofitem els Aliments ha organitzat aquest dissabte a Barcelona el primer gran dinar de l'aprofitament. Un gran àpat participatiu i gratuït per a 4.000 persones fet amb aliments aprofitats. El menú: sopa de verdures i un plat de macedònia de fruites.

Ahir, un grup de voluntaris va recollir la fruita i la verdura del dinar entre els paradistes de Mercabarna. Molta, simplement, no té bon aspecte i saben que no es vendrà. Una altra part no s'havia venut a última hora de la tarda i corria el risc de fer-se malbé. El problema, diuen des de la plataforma, és que no hi ha mecanismes ni recursos públics perquè aquests excedents arribin sistemàticament a les entitats que ajuden els més necessitats. Pràcticament tot queda en mans de voluntaris.

"Si hi hagués una política fiscal segons la qual llençar estigués realment castigat, com passa en altres països, on realment els costos per llençar aliments o enviar residus alimentaris a un abocador o a una incineradora són molt més alts, això faria que les empreses es veiessin empeses a aplicar polítiques més actives de cara a aprofitar el menjar", explica Paco Muñoz, vicepresident de la Plataforma Aprofitem els Aliments.

Però no és solament als mercats on es poden recollir aliments que ningú vol. En moltes plantacions, els pagesos no recullen el producte que està una mica tocat o no té la mida estàndard, perquè no tindrà sortida al mercat i no compensa les hores de feina. De totes maneres, on més es llença és a les llars.

El malbaratament d'aliments també té efectes importants sobre el medi ambient, com ara l'increment de residus i de CO2 a l'atmosfera. Per això, el dinar, a més, s'emmarca en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut