Barcelona

120 anys d'història de la fotografia submarina en una exposició al Museu Marítim de Barcelona

Per presentar l'exposició, l'Aquàrium de Barcelona ha permès que un bussejador professional s'equipi amb un antic vestit i una rèplica de la primera càmera que va fotografiar el fons marí l'any 1893

RedaccióActualitzat

El món subaquàtic encara amaga molts secrets, però la humanitat ha fet grans passos per acostar-se a les profunditats. Un ha estat la fotografia submarina, que ha permès documentar la vida sota el mar i que encara treballa per sensibilitzar la societat de la necessitat de protegir-la.

Louis Boutan va fer la primera fotografia sota el mar quan encara no es feien ni documentals ni reportatges fotogràfics. Va ser l'any 1893 a Banyuls de la Marenda, al Rosselló.

L'Aquàrium de Barcelona ha permès ara que un bussejador professional s'equipi amb un antic vestit i se submergeixi en el gran tanc envoltat de taurons, neros, rajades i peixos lluna. Una veritable sorpresa per tots aquells que visitaven les instal·lacions i s'han trobat amb aquesta imatge inèdita.

El bussejador professional anava equipat amb una rèplica de la primera càmera amb què, l'any 1893, el francès Louis Boutan va fer la primera fotografia sota el mar, a les costes de la Catalunya Nord. Boutan era un biòleg marí que volia immortalitzar el que hi havia sota la superfície. El vestit antic de bussejador està fet de lona, el casc és de bronze i els pesos dels peus, del peto i del cinturó són de plom. Tot plegat fa més de 100 quilos. Per a un submarinista modern, visitar el fons marí així és una experiència complicada.

L'experiència ha estat una iniciativa del Museu Marím de Barcelona, que organitza fins a l'abril una exposició dedicada a la història de les càmeres submarines. Aquesta immersió és una de les activitats del BCN Underwater Festival. 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut