El salicorn coral·loide ha tornat a créixer (Foto:Departament d'Agricultura).
El salicorn coral·loide ha tornat a créixer (Foto:Departament d'Agricultura).
Ivars d'Urgell

Recuperada una petita planta que es considerava gairebé extingida a Catalunya

Ha estat possible gràcies a una gestió de l'hàbitat encaminada a mantenir les condicions que la planta necessita

RedaccióActualitzat

Fa 16 anys, es va observar per última vegada a Catalunya. Des d'aleshores s'havia buscat amb insistència però no s'havia trobat. Ara ha reaparegut. Es tracta d'una petita planta herbàcia crassa, el salicorn coral·loide, que porta el nom científic de "Microcnemum coralloides", que viu en hàbitats salins i que es considerava gaierebé extingida a Catalunya.

L'espècie ha reaparegut a la finca Prat de Boldú, propietat del Departament d'Agricultura de la Generalitat, gestionada actualment per la Cooperativa d'Ivars d'Urgell. En aquesta finca, en els últims anys s'hi ha fet una gestió encaminada a afavorir la conservació de les espècies amenaçades que hi viuen o que hi havien viscut. I amb aquesta gestió s'ha aconseguit la reaparició d'uns centenars de peus de salicorn coral·loide, a partir del banc de llavors del sòl.

A finals d'estiu s'ha pogut comprovar que nombrosos peus han completat el cicle reproductiu amb la formació de llavors que poden contribuir a la seva reaparició en anys futurs, si les condicions són favorables.

"Microcnemum coralloides" és una planta endèmica del centre i sud de la península Ibèrica que a Catalunya només havia estat citada en alguns llocs de la plana de Lleida, concretament a la comarca del Pla d'Urgell, a la zona del Castell del Remei -al municipi de la Fuliola-, i a la zona d'Ivars d'Urgell.

L'èxit aconseguit amb la "Microcnemum coralloides" demostra que tornar les plantes al seu lloc d'origen no té cap sentit si no es fa una gestió de l'hàbitat perquè mantingui les condicions que necessiten.

Anar al contingut