Tel Aviv

El govern de Netanyahu aprova un decret per definir Israel com a "estat jueu"

El govern de Netanyahu aprova un polèmic decret per definir Israel com a "estat jueu"

RedaccióActualitzat

Israel pot passar de ser un estat laic a un estat jueu. El govern del país ha aprovat un polèmic decret que definirà Israel com a "estat jueu". El text l'haurà de refrendar el Parlament.

El projecte de llei s'ha aprovat en una sessió accidentada del Consell de Ministres. Ni en el govern de coalició de Benjamin Netanyahu hi ha hagut acord. Tres partits hi han votat a favor (el Likud, Israel Beitenu i la Llar Jueva) , però el centrista Yesh Atid s'hi ha pronunciat en contra. Tampoc hi estan d'acord la ministra de Justícia, Tzipi Livni, ni la d'Esports, Limor Livnat, que milita al Likud.

En total, el projecte de llei proposat per quatre diputats ultranacionalistes s'ha aprovat amb 15 vots a favor i 7 en contraDurant la sessió, el mateix primer ministre, Netanyahu, s'ha enfrontat a crits amb diversos ministres.

El projecte  modifica la constitució fundacional del país per proclamar el caràcter exclusivament jueu de l'estat. Fins ara la llei fonamental definia Israel com un "estat jueu i democràtic". Aquesta última paraula desapareixerà si s'aprova el projecte governamental i Israel passarà a ser, textualment, "l'estat nacional del poble jueu".

Netanyahu ho explica així:

"A l'estat d'Israel hi ha igualtat individual per a tots els ciutats, però el dret nacional està reservat només al poble jueu"

El projecte ha de ser votat pel Parlament dimecres, però amenaça ja de causar un gran malestar a la minoria palestina, que són un 20% dels ciutadans d'Israel.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut