Cel tapat a Les Franqueses del Vallès (Foto: Carlos Castillejo)
Cel tapat a Les Franqueses del Vallès (Foto: Carlos Castillejo)

Tarda amb més pluges, vent i mala mar

De mica en mica, aquest episodi de pluges molt abundants i molt generals es va reforçant. La primera part ha estat molt destacable a la zona dels Ports de Tortosa i a punts del nord-est, com ara al Ripollès. A la tarda, la pluja s'animarà a la costa. El vent i la mala mar acabaran de completar aquest panorama de temps advers. Diumenge, la pluja s'anirà concentrant al nord-est.

Alberto AlcántaraActualitzat

Dissabte es configura una situació de llevant de manual. La pertorbació responsable de la llevantada ha començat el dia sobre el golf de Cadis i l'acabarà sobre el golf de València. El seu moviment farà girar els vents de xaloc a llevant, de manera que el cop de temps advers ens tocarà de ple pel que fa a pluja, vent i mala mar. El Servei Meteorològic de Catalunya té activats els avisos per intensitat i acumulació de pluja, vent i estat de la mar.

Pluges continuades

La primera part del dia s'ha caracteritzat per pluges molt continuades a la zona del Parc Natural dels Ports, amb un registre que arribava a les 14.00 hores migdia als 264 mm del Parc Natural dels Ports (Meteocat), comptats només els litres caiguts avui.  També ha plogut força a punts del nord-est, com ara  al Ripollès. Rius com el Ter i el Freser baixaven molt carregats.

Els models meteorològics dibuixen una situació de pluges força persistents i d'abast general. Arribaran amb més dificultat cap al vessant nord del Pirineu occidental, però a la resta del país ho faran amb abundància i intensitat, sobretot a la meitat est. Amb caràcter general, es preveuen aiguats més forts cap a l'extrem sud, al prelitoral i al Pirineu oriental. La cota de neu estarà per damunt dels 2.200 metres.

S'esperen intensitats de precipitació que poden superar els 20 litres en 30 minuts, a més d'acumulacions de més de 100 l/m² en 24 hores. El total de l'episodi pot sumar més de 200 mm, sobretot als dos extrems del prelitoral i al Pirineu Oriental. Les ventades seran entre moderades i fortes, amb cops puntuals molt forts a cotes altes. Durant la primera part del dia s'han superat els 100 km/h al Montseny, al Prepirineu i al Montsec. A bona part del territori hi ha ratxes d'entre 40 i 60 km/h.

La llevantada també alterarà la situació de mar amb onades superiors als 2,5 metres. Protecció Civil ha activat l'alerta del pla Inuncat per les pluges i el temporal de mar.

La temperatura serà la variable que menys destacarà les pròximes hores. Màximes i mínimes canviaran poc i l'amplitud tèrmica serà molt baixa a causa de la nuvolositat. En tot cas, les mínimes han pujat una mica, amb alguns ascensos més moderats al prelitoral de Barcelona. Les màximes baixaran de manera poc notable.

I diumenge...

La pertorbació continuarà marcant el temps a Catalunya, amb uns vents que aniran evolucionant a gregal. Gran part del dia serà de pluja cap al litoral i prelitoral. En aquests sectors, les precipitacions es retiraran cap al vespre. Millorarà abans cap a ponent.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut