AI denuncia que més de 80 països incompleixen els drets humans

Amnistia Internacional (AI) denuncia que hi ha una vuitantena de països que violen la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada el 1948, i que aquest any compleix 60 anys. No es tracta només de països pobres o amb un règim dictatorial. Al llistat que aporta aquesta organització hi ha Espanya, Itàlia o els Estats Units. La situació és especialment greu a Darfur, Zimbabue, la Franja de Gaza, Birmània i l'Iraq. AI exigeix a les grans potències més implicació.

Actualitzat
Seixanta anys després de la seva aprovació, la Declaració Universal dels Drets Humans continua, per desgràcia, incomplint-se. Segons Amnistia Internacional, encara hi ha països on els ciutadans no tenen garantits els drets fonamentals. I no són només països subdesenvolupats.

Aquesta organització denuncia que a Espanya, immigrants, tan adults com menors no acompanyats, víctimes de la violència de gènere o presos etarres són objecte dels abusos de les forces de seguretat. A més, el govern espanyol hauria comès irregularitats a l'hora de repatriar estragers sense papers o retornar menors, al·legant reagrupaments familiars que s'haurien fet sense cap mesura de seguretat. Els detinguts relacionats amb la banda terrorista ETA són els que han presentat més denúncies contra la policia.

AI destaca la gravetat de la situació de cinc països. A la Franja de Gaza, els enfrontaments entre Hamas i Al-Fatah han deixat un balanç, en un any, de 300 morts, entre els que hi ha desenes de civils que anaven desarmats. A més, s'han produït segrestos, tortures, detencions irregulars i homicidis il·legítims. Israel no se salva de les crítiques. L'informe explica com tres dones van donar a llum en un control perquè se'ls va negar el pas i poder accedir a un hospital.

La violència és extrema a l'Iraq. Des de l'ocupació nord-americana, més d'un milió de persones, moltes d'elles nens, han mort. Hi ha més de quatre milions de desplaçats i més de dos milions de refugiats.

Altres exemples: A Zimbabue, quatre milions de persones necessiten ajuda alimentària i a Darfur, els atacs de les forces armades han mort 115 persones i han causat més de 30.000 desplaçats.

A Birmània, la repressió és la principal política de la junta militar. Milers de persones han estat detingudes per exercir el seu dret a manifestar-se o per qüestions ideològiques.

Amnistia Internacional acusa la Xina, organitzadora dels Jocs Olímpics, de saltar-se l'embargament de les Nacions Unides, i vendre armes al govern sudanès. A més, Pequín aplica la pena de mort en judicis que es fan a porta tancada malgrat que el Tribunal Suprem va ordenar que es fessisn les sessions de manera pública i transparent. El 2007, almenys 470 persones han estat executades i hi ha prop de 1.900 condemnes dictades. AI creu que aquesta xifra podria ser superior i que els informes oficials podrien estar manipulats.
Anar al contingut