Madrid

El jutge absol els 16 encausats per la crema de fotos del rei a Girona

Absolució per als setze joves que el setembre de l'any passat van cremar imatges del rei durant una concentració a Girona. En la vista que s'ha celebrat aquest matí a Madrid, el jutge ha pres aquesta decisió després que el fiscal ha optat per rebaixar la petició de penes. La vista, però, ha estat moguda; primer, per unes samarretes amb el lema "Jo també cremo la corona espanyola" que no han agradat ni a la policia ni al jutge i, després, per les constants referències del magistrat, en to burleta, a la qüestió lingüística.

Actualitzat
L'Audiència Nacional acaba d'absoldre els 16 joves acusats d'haver cremat fotografies del rei Joan Carles el 22 de setembre de l'any passat a Girona. El jutge ha pres aquesta decisió perquè el fiscal ha rebaixat a última hora la petició de penes, i en comptes d'acusar-los per injúries a la Corona ho ha fet per una falta de desordres públics. El magistrat ha deixat clar que no comparteix el criteri del fiscal, però que l'única sortida que li ha deixat és l'absolució.

En un primer moment, la fiscalia sol·licitava multes de 3.600 euros per als encausats en considerar que la seva actuació era constitutiva d'un delicte d'injúries i calúmnies a la Corona, però finalment ha canviat de decisió. Els joves, per la seva banda, han reconegut els fets davant del jutge i han dit que ho van fer com un acte de llibertat d'expressió per donar suport als dos primers acusats per aquests fets.

Inici amb retard


Tot plegat, després d'un judici que s'ha allargat durant tot el matí i que ha començat amb una hora de retard. El motiu: les samarretes que portaven els encausats i la seixantena de persones que els acompanyen per donar-los suport. Amb el lema "Jo també cremo la corona espanyola", les samarretes no han agradat a la policia, que ha volgut obligar-los a treure-se-les. Finalment, però, els encausats han pogut entrar a la sala i s'ha arribat a una solució de compromís: els assistents han accedit a posar-se les samarretes al revés després que el jutge els ha amenaçat que, si no ho feien, els expulsaria. El lema, doncs, es veu a l'esquena dels assistents.

Aquesta vegada, amb intèrpret

La vista oral la presideix el jutge José María Vázquez Honrubia, el mateix que no va permetre parlar en català a Stern i Roura, que no ha oblidat l'episodi. Després de demanar-los que es posessin la samarreta al revés, Vázquez Honrubia ha recordat: "Ah, és clar, vostès necessiten intèrpret" i, en un to irònic, s'ha preguntat on era el traductor que, aquesta vegada sí, s'ha demanat que sigui present a la sala. Al llarg de la vista, el jutge ha fet esment diverses vegades a la qüestió de la llengua, sempre en to burleta.

L'Audiència ha vist ja diversos casos per crema de fotos del rei. L'últim, la setmana passada, quan es van veure els incidents d'aquesta Diada a Barcelona, però en aquesta ocasió el jutge va arxivar la causa per falta d'autor conegut.

"Un procés polític"


La portaveu dels setze joves encausats, Núria Brugada, s'havia mostrat convençuda, aquest dimarts, que el judici estava decidit abans d'hora. Brugada es va referir, aquest dimarts, en una concentració en favor dels encausats, al procés contra Jaume Roura i Enric Stern, i ha recordat que el magistrat els va condemnar sense haver entès "res" del que van declarar. Brugada va insistir que la sentència ja estava dictada. "És un procés totalment polític", va assegurar la portaveu, i va afegir que "l'estat espanyol" té una "clara intenció de criminalitzar i castigar els moviments d'esquerra independentista".

La concentració més nombrosa es va fer a Girona, ciutat on van passar els fets ara fa un any. Un centenar de persones es van trobar a la plaça del Vi. A Lleida, es van concentrar una vintena de joves davant de la Paeria. El portaveu d'aquest col·lectiu, Gerard Sala, va mostrar el seu suport als setze encausats, de qui va dir que cremant fotos van exercir "el seu dret de lliure expressió política".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut