Washington

Mor el sotsdirector de l'FBI, Mark Felt, "Gola Profunda" del "cas Watergate"

La veu que va destapar el "cas Watergate" s'ha apagat definitivament. Mark Felt, sotsdirector de l'FBI, més conegut com a Gola Profunda ha mort als 95 anys en un centre de salut a prop de la seva casa a Santa Rosa, a Califòrnia. Felt va ser l'home que clandestinament va delatar el president nord-americà Richard Nixon en l'escàndol de Watergate. La seva identitat havia estat oculta fins fa tres anys. Al 2005, Felt va sortir de l'armari i va confessar que ell era Gola Profunda.

Actualitzat
La família de Felt ha confirmat la mort del qui va ser el Gola Profunda del "cas Watergate". Mark Felt va revelar la seva identitat al 2005 després de 30 anys amagant-se rere aquesta màscara.

Felt va ser qui va filtrar al periodista Bob Woodward i al seu col·laborador Carl Bernstein, del diari "The Washington Post", les informacions al voltant del "cas Watergate". Aquest rotatiu va publicar, entre 1972 i 1973, les filtracions de Gola Profunda que destapaven l'entrada il·legal en unes oficines a Washington del Partit Demòcrata durant la campanya electoral de 1972. Aquesta primera notícia va impulsar l'escàndol que va provocar la dimissió de Richard Nixon el 1974, en un fet sense precedents en el país.

Irònicament el mateix Felt va ser condemnat, l'any 1980 per haver autoritzat noves entrades il·legals en cases dels membres del grup radical d'esquerres Weather Underground i els seus familiars. En aquest cas el mateix Nixon va fer de testimoni de la defensa, malgrat haver estat "traït" pel seu exsotsdirector de l'FBI. Uns mesos més tard, Felt va ser indultat pel president Ronald Reagan.

La identitat de Gola Profunda només la coneixia Woodward, que havia promès a Felt que no revelaria el secret fins que morís. Tot i això, el mateix Felt, a instàncies de la seva filla Joan, es va identificar com Gola Profunda el 2005, en d'una llarga entrevista que va publicar la revista "Vanity Fair".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut