Catalunya

La Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia commemora els 200 anys del naixement d'Edgar Allan Poe

Aquest dilluns es commemora, amb homenatges a tot el món, que fa 200 anys va néixer l'escriptor nord-americà Edgar Allan Poe, considerat un dels inventors del gènere fantàstic, el detectivesc i la ciència-ficció. Per això, a Catalunya i al País Valencià s'han organitzat diverses sessions de lectura dedicades a Allan Poe. A més, del 3 al 6 de febrer, al campus universitari d'Albacete, es fa un congrés internacional sobre la figura de Poe.

Actualitzat
Edgar Allan Poe va néixer el 19 de gener del 1809, avui fa exactament 200 anys. Amb motiu d'aquesta efemèride, la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia ha organitzat, per aquest dilluns a la tarda, diverses sessions de lectura a Lleida, Barcelona, Badalona, Mataró, Mollet del Vallès, Vilanova i la Geltrú i Castelló. Amb aquesta iniciativa, l'entitat vol donar a conèixer l'obra de Poe i la seva aportació a la literatura fantàstica.

També a Baltimore, la ciutat on va morir Edgar Allan Poe, s'han programat centenars d'activitats, com visites guiades a la seva última residència, que ara s'ha convertit en un museu.

Vida i obra turbulentes


Poe, nascut a Boston, es va quedar orfe molt aviat i es va criar a la casa de Frances i John Allan, una família rica de Richmond, a Virgínia. Després de passar breument per la Universitat de Virgínia i per l'exèrcit, Poe va començar la seva carrera literària als 18 anys. "Inventor de la novel·la policíaca de deducció i d'horror", segons ha explicat el poeta i coneixedor de la figura de Poe Joan Margarit, la seva sentència "Nevermore" ressona encara a la poesia actual.

Però a banda de la seva obra, Poe es va fer famós per la seva vida, marcada per les les extradicions, les seves dones i la forma com va morir. Encara ara es mantenen el misteri i les especulacions sobre l'últim episodi de la seva vida, que inclouen alcoholisme, congestió cerebral, abús de drogues, còlera, aturada cardíaca, suïcidi, tuberculosi i fins tot tot hidrofòbia.

Per això, encara avui molta gent visita diàriament la seva tomba, les cases on va viure als Estats Units, on va nèixer a Boston i on va morir a Baltimore.
Anar al contingut