Madrid

"Camino", de Javier Fesser, s'endú sis Goyas, entre els quals la millor pel·lícula, la millor direcció i el millor guió

La pel·lícula "Camino", de Javier Fesser, s'ha coronat com la gran guanyadora en els premis Goya que s'han lliurat aquest diumenge a la nit. El film ha obtingut sis premis, entre els quals la millor pel·lícula, la millor direcció i el millor guió. També s'ha endut el premi a la millor actriu femenina per a Carme Elias, el millor actor de repartiment per a Jordi Dauder i la millor actriu revelació, un guardó que ha recaigut en Nerea Camacho. "Camino" és la història de l'agonia i la mort d'una nena malalta vinculada a l'Opus Dei.

Actualitzat
La gala dels premis Goya, que ha presentat l'actriu Carmen Machi, ha homenatjat les millors pel·lícules de l'últim any i els seus protagonistes. Tot i que la pel·lícula amb més nominacions era "Los girasoles ciegos", finalment la gran guanyadora de la nit ha estat "Camino", de Javier Fesser, que s'ha emportat sis dels set premis a què aspirava, entre els quals la millor pel·lícula, la millor direcció i el millor guió original. El film narra la història de l'agonia i la mort d'una nena malalta vinculada a l'Opus Dei.

A la gala que s'ha celebrat aquest diumenge, el Goya al millor actor ha estat per a Benicio del Toro pel seu paper a la pel·lícula "Che, el argentino". Del Toro ha desbancat competidors de la talla de Javier Cámara, Raúl Arévalo i Diego Luna.

D'altra banda, Jordi Dauder s'ha endut el premi Goya per al millor actor de repartiment per la seva interpretació al film "Camino", on encarna Don Luis, un capellà testimoni de la dura mort d'una nena.

Pel que fa a les protagonistes femenines, el Goya a la millor actriu ha recaigut en la catalana Carme Elias pel seu paper en el film de Javier Fresser, en què interpreta la mare que assisteix a l'agonia i la mort de la seva filla. Elias s'ha imposat a altres actrius nominades com ara Ariadna Gil, Maribel Verdú i Verónica Echegui.

Per la seva part, Penélope Cruz ha recollit el seu tercer Goya després d'imposar-se a les altres candidates a millor actriu de repartiment. S'ha premiat així la seva interpretació a "Vicky Cristina Barcelona". També, amb aquest paper, Penélope Cruz va ser candidata als Globus d'Or i va aconseguir la seva segona candidatura als Oscars.

El premi a la millor actriu revelació ha estat per a Nerea Camacho, que ha completat les sis estatuetes de "Camino". El Goya per al millor actor revelació ha recaigut en Juan Manuel Montilla pel seu treball a "El truco del manco". Precisament per aquesta pel·lícula, el català Santiago A. Zannou ha guanyat el Goya al millor director novell.

El Goya d'Honor 2009 proposa "càmera i llibertat" per fer bon cinema

El director Jesús Franco ha rebut aquest vespre el Goya d'Honor 2009 de la mà de l'Acadèmia del Cinema. Abans de la cerimònia, Franco ha explicat que "per fer bon cinema són necessàries dues coses: una càmera i llibertat". El realitzador, de 72 anys, porta a les espatlles un bagatge de 188 pel·lícules, però ha afirmat que després de rebre el guardó de l'Acadèmia en farà 216 més.

Franco ha denunciat que "un dels mals del cinema espanyol és que la gent ja no vol fer pel·lícules meravelloses, sinó negociets". Tot i que ha reconegut que no ha estat "ben tractat" pel món cinematogràfic espanyol, ha dit que això "ja no m'importa". De la seva extensa filmografia, Franco destaca "Necromonicon" (1968), rodada a Alemanya perquè, segons ha declarat el director, "no em van deixar fer-la a Espanya".
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut