Galícia

El PP torna al govern gallec reforçat amb una participació històrica a les eleccions

El PP aconsegueix la victòria per majoria absoluta a Galícia, amb 39 diputats i el 47% dels vots. En segon lloc, el PSdeG obté 24 escons i un 29% del percentatge total dels vots. I el Bloc Nacionalista Gallec ha aconseguit 12 diputats, que corresponen al 16% dels vots. D'aquesta manera, el PP recupera la majoria absoluta, situada en els 38 escons, després d'una legislatura de bipartit PSdeG-BNG, binomi que es queda per sota d'aquesta xifra. La participació, segons les dades oficials, ha superat el 70%, una xifra històrica. Això significa sis punts superior als últims comicis, increment que ha afavorit, en contra del que es preveia, el Partit Popular.

Actualitzat
El guanyador dels comicis i futur president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha declarat amb gran satisfacció davant dels mitjans que el PP "ha guanyat les eleccions". En una compareixença a la seu del partit a Santiago de Compostel·la, Núñez Feijóo ha agraït a tota la societat gallega el "cabal de confiança" que ha rebut a les urnes i ha promès sacrificar-se i treball dur pels gallecs, pel "sentiment de responsabilitat" que li concedeix una victòria que ha qualificat d'"històrica".

El primer a parlar ja en la recta final de l'escrutini ha estat el socialista Emilio Pérez Touriño, que ha admès la derrota, ha felicitat el PP i ha remarcat que la ciutadania gallega ha parlat amb llibertat. A més, ha assegurat que el partit pren nota del resultat i "rectificarà el que s'hagi de rectificar".

També ha reconegut que no ha estat a l'alçada el líder del BNG, Anxo Quintana, que ha lamentat no haver pogut arribar als objectius que s'havia fixat. No ha desvelat, però, si posarà el càrrec a disposició del partit.

Canvi després de 5 anys de bipartit

Les urnes han donat com a vencedor el PP a totes les ciutats gallegues, amb suports superiors al 41% i amb marges que, en el pitjor dels casos, han estat de 9 punts.

Els resultats permeten al PP tornar a governar a Galícia, cosa que ha fet en 22 dels 27 anys d'autonomia, primer com a Aliança Popular i després ja com a Partit Popular.

Els socialistes han governat en dues ocasions, durant poc més d'un any entre el 1987 i el 1989, gràcies a una moció de censura que va convertir en cap de la Xunta Fernando González Laxe, i en la darrera legislatura, entre el 2005 i el 2009, amb el pacte amb el BNG.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut