Vitòria

Patxi López és investit lehendakari amb els vots del PSE, el PP i UPyD

Sessió històrica al Parlament basc, que ha culminat amb l'elecció de Patxi López com a lehendakari, un canvi que ha posat fi a 30 anys de govern del PNB. López ha estat investit amb els vots del PSE, el PP -partit amb el qual ha firmat un acord e govern- i UPyD. En total, 39 vots a favor i l'abstenció d'Ezker Batua. El candidat del PNB, Juan José Ibarretxe, ha sumat 35 vots. La sorpresa de la jornada ha estat l'anunci del mateix Ibarretxe que deixa la vida política. L'exlehendakari ho ha anunciat al final del torn de rèplica, en la sessió de la tarda. En el debat, Patxi López ha reivindicat unir els bascos "per deixar enrere els blocs enfrontats", ha ofert diàleg al PNB i li ha preguntat "quina és la idea que no està representada al Parlament". Ibarretxe, mentrestant, ha lamentat que el nou govern es faci "d'esquena a la majoria".

Actualitzat
Una votació amb els diputats drets i anunciant el vot en veu alta ha tancat la sessió del canvi al Parlament de Vitòria. El PSE, el PP i UPyD han sumat 39 vots a favor de la candidatura de Patxi López, que ha superat per un marge de 4 vots la candidatura de Juan José Ibarretxe, del PNB. Quan s'ha sabut el resultat, López ha abandonat el seu escó i ha rebut la felicitació d'Ibarretxe. Després del debat, aquest dimecres la presidenta del Parlament basc, Arantza Quiroga, comunicarà al rei la designació del lehendakari, que dijous prendrà possessió del càrrec.

Abans de la votació ha arribat l'altra notícia d'aquest dimarts a la cambra, quan Juan José Ibarretxe ha anunciat que abandonava la vida política per iniciar una "nova etapa", després de deu anys com a lehendakari. "Aquí vaig començar fent política i aquí acabo fent política" ha estat la frase del comiat, enmig dels aplaudiments dels companys de partit i de cambra. 

El discurs de Patxi López

Al marge de l'anunci d'Ibarretxe, el gran protagonista ha estat Patxi López, que ha començat i acabat el discurs d'investidura -de 90 minuts, que ha esgotat- en basc. D'entrada ha demanat la "confiança de tots" per fer front a la crisi i al terrorisme i ha reivindicat unir els bascos "per deixar enrere els blocs enfrontats".

López ha afirmat que vol ser lehendakari "no només per formar un govern i presidir-lo, sinó per obrir un nou temps polític al País Basc. La seva pretensió és, segons ha assegurat, "reforçar la nostra democràcia i el nostre autogovern" i iniciar un temps "per avançar en el projecte de modernització d'aquest país, d'aposta clara pel seu desenvolupament, de diàleg social per fer front a la crisi econòmica, de combat contra el terrorisme en tots els fronts i d'unitat de totes les forces polítiques per consolidar la pau i la llibertat".

Per aquesta raó, el futur lehendakari ha reclamat "confiança per unir la societat basca, per posar fi a la confrontació política i institucional i deixar enrere el temps de la divisió i dels blocs enfrontats". López també ha assegurat que donarà un nou impuls a l'Estatut de Guernica per "desenvolupar-lo al màxim", i ha fet una oferta de consens i diàleg al PNB, que anirà a l'oposició. Al final del discurs, Patxi López ha agraït a Ibarretxe la feina feta durant aquests anys.

A la tarda, en el torn de rèplica, López no ha estalviat crítiques als penabistes per "posar-se al costat dels no demòcrates". Els ha acusat de practicar la "retòrica i demagògia barata" quan afirmen que s'han alterat les regles del joc democràtic. "A qui se li ha impedit votar? Quina idea no està representada en aquest Parlament? Digui-me'n una", ha remarcat. 

El candidat socialista ha assegurat que el PSE "no vol dissoldre la singularitat com si fos un terròs de sucre" i ha atribuït les crítiques "a la mala fe i al desconeixement", i ha subratllat que els partits del nou govern no fan cap front. "No som el front espanyolista, som bascos que tenim una idea diferent de la seva de com és Euskadi, ni millor ni pitjor. Però jo rebutjo imposar la meva perquè vull pactar el millor per a Euskadi", ha afegit.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut