Madrid

L'executiu de Zapatero aprova l'avantprojecte de llei de l'avortament

El Consell de Ministres ha aprovat l'avantprojecte de llei de l'avortament, que despenalitza la interrupció voluntària de l'embaràs fins a les 14 setmanes d'embaràs, sense necessitat de justificació. Aquest límit s'ampliarà fins a les 22 setmanes en cas de riscos greus per a la salut de la mare o de malformacions del fetus. La Conferència Episcopal, el Partit Popular i els grups provida hi estan en contra.

Actualitzat
L'avantprojecte de la llei d'avortament, que ha aprovat el Consell de Ministres, és una llei de terminis, a diferència de la fins ara vigent, que era una llei de supòsits.

La nova llei preveu que es pugui interrompre lliurement l'embaràs durant les primeres 14 setmanes de gestació, un límit que s'ampliarà fins a les 22 setmanes en cas de riscos greus per a la salut de la mare o de malformacions del fetus. A partir d'aquestes 22 setmanes, no hi haurà límit per avortar si el fetus presenta malformacions incompatibles amb la vida.

S'elimina l'avortament del codi penal. S' inclou que les menors que tinguin entre 16 i 18 anys puguin interrompre la gestació encara que no comptin amb el consentiment dels pares, ja que es modificarà la llei d'autonomia del pacient, que fins ara ho prohibia. A més, s'haurà de garantir que les dones puguin avortar a través de la sanitat pública, que actualment practica menys del 3% del total d'avortaments.

A més, el text preveu regular l'objecció de consciència dels metges i, per fer compatible la llei amb la Constitució, que diu que s'ha de protegir la vida del no-nascut, es preveu que abans de la interrupció de l'embaràs, s'hagi d'informar la dona de les ajudes que podria rebre.

La nova llei s'emmarca dins d'una estratègia del govern espanyol que vol prevenir embarassos no desitjats a partir de l'educació, la informació i l'accés als mètodes anticonceptius, una estratègia que inclou la venda de la pastilla de l'endemà a les farmàcies sense recepta ni límit d'edat.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut