Sant Joan Despí

Pujol acusa el PP i el PSOE de "sectarisme" per frenar el corredor mediterrani

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha acusat el PP i el PSOE de "sectarisme" i "falta d'intel·ligència" per haver frenat durant més de dues dècades la construcció del corredor ferroviari mediterrani. Durant una entrevista a "Els matins" de TV3, Pujol s'ha referit a les eleccions europees i s'ha mostrat preocupat per la poca participació que s'hi preveu, després que l'últim baròmetre assenyala que a Espanya l'abstenció podria ser del 75%, i ha afegit que "si no tinguéssim l'euro la crisi seria molt més greu". Pujol ha demanat menys tàctica i "més estratègia i més projecte" a Europa i "recuperar la idea d'una Europa potent". Pel que fa als rumors que apunten que Felipe González podria ser el pròxim president europeu, Pujol ha indicat que "és un home capacitat".

Actualitzat
L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha recordat que el 1986, sent president de la Generalitat, va encarregar a l'aleshores eurodiputat de CiU Carles Gasòliba que anés a Brussel·les a defensar el corredor mediterrani, que en tot aquest temps no ha tingut l'aval dels "governs de PP i PSOE". De forma "increïble", segons Pujol, populars i socialistes consideraven que el projecte "era una ximpleria".

"És absolutament incomprensible que els governs espanyols no hagin entès mai la importància del corredor mediterrani per a les relacions comercials d'Europa amb l'Àsia", ha protestat. "Tot era més important que connectar Catalunya amb França, que fer una bona estructura de transport a la façana mediterrània, des d'Almeria fins a Portbou", ha lamentat.

Per això, Pujol ha considerat que és important votar a les europees. "A Europa també hi hem d'anar a defensar coses com la llengua o el corredor mediterrani", ha afirmat Pujol. En aquest sentit, ha assegurat que "el corredor mediterrani es farà, encara que hem perdut alguns llençols en la bugada". Pujol ha indicat que "Madrid no hi ha ajudat i França tampoc". Malgrat tot, ha insistit que "la façana mediterrània espanyola és una de les coses més potents per a les futures relacions entre Europa i Àsia".

Pujol ha assenyalat que una de les causes del poc interès dels ciutadans per Europa és que "s'ha incrementat l'egoisme dels estats" a causa de l'opulència europea i, d'altra banda, que "al PSOE i al PP només els interessa la confrontació. Europa no els interessa gens". Per això, ha demanat "recuperar la idea d'una Europa potent".

L'expresident de la Generalitat també ha carregat contra els polítics a l'hora d'assenyalar el descontentament de la ciutadania amb Europa. "Els governs i els partits tenen tendència a culpar Europa quan van mal dades", ha indicat.

Pujol ha considerat que "no és convenient que Turquia entri a la Unió Europea". Amb els seus 80 milions d'habitants desequilibraria molts equilibris interns", ha explicat.

Pel que fa al futur president d'Europa, Pujol ha dit: "A mi no em toca perquè estic retirat". I acte seguit ha reconegut que "Felipe González és un home capacitat per presidir Europa".
Anar al contingut