Tegucigalpa

El Parlament d'Hondures nomena Roberto Micheletti com a nou president

Després de destituir oficialment Manuel Zelaya per haver violat la Constitució, el Parlament d'Hondures ha nomenat com a nou president Roberto Micheletti, fins ara president del Congrés. Zelaya va ser arrestat al palau presidencial aquest diumenge per un grup de soldats de l'exèrcit hondureny una hora abans que obrissin els col·legis electorals per celebrar un referèndum constitucional. La consulta havia de permetre la reelecció del president i havia despertat les crítiques de l'oposició, de l'exèrcit i fins i tot del partit del govern, que l'havien qualificat d"il·legal". El poder judicial va legitimar l'acció de les forces armades de detenir i deportar Zelaya a Costa Rica.

Actualitzat
Poques hores després de destituir del seu càrrec el president Manuel Zelaya, el Parlament d'Hondures ha nomenat el fins ara president del Congrés, Roberto Micheletti, com a encarregat de dirigir el país fins a les properes eleccions. 

Mentre el Parlament justificava la decisió per "incórrer en reiterades violacions de la Constitució, altres lleis i sentències judicials", el nou president ha decretat el toc de queda durant 48 i ha dit que si el president destituït vol tornar a Hondures ho podrà fer sempre que no sigui amb el suport d'Hugo Chávez.

D'altra banda, el poder judicial va emetre un comunicat aquest diumenge per deixar constància que els fets d'Hondures estaven basats en "una ordre judicial emesa per un jutge competent, que i la seva execució s'emmarca dins els preceptes legals".

Detenció abans del referèndum

Zelaya va ser detingut pels militars diumenge entre les cinc i les sis de la matinada -hora local-, dues hores abans que comencés la "consulta popular" que Zelaya havia convocat per reformar la Constitució, malgrat haver estat declarada il·legal tant pel Parlament com pel Tribunal Suprem de Justícia.

Potseriorment, l'encara president va ser traslladat a Costa Rica, un fet que ell mateix va qualificar de "segrest brutal".

Zelaya va destituir dimecres passat el cap de l'estat major conjunt de les forces armades, Romeo Vázquez. Dos dies després, el president va dir que el mantenia al seu lloc i que, malgrat l'anunci de destitució, no l'havia arribat a executar.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut