Madrid

Antoni Castells i Elena Salgado podrien haver arribat a un acord pel finançament

El nou finançament de Catalunya estaria pràcticament enllestit, pendent que ERC i ICV diguin si accepten el contingut que ja donaria per bo el negociador del govern, el conseller d'Economia, el socialista Antoni Castells. Els dos socis de govern del PSC s'hi pronunciaran un cop Castells els informi aquest matí de l'acord que va tancar ahir a la nit amb la ministra d'Economia, Elena Salgado, en una reunió a Madrid. No hi haurà un sí definitiu del tripartit fins que republicans i ecosocialistes avalin el que ha pactat el conseller d'Economia. ERC és la que ha mostrat més exigències en l'últim tram de les negociacions, insistint que no pensa renunciar a un mínim de 3.800 milions d'euros en el tercer any d'aplicació del finançament, és a dir, la xifra que es consolida.

Actualitzat
El conseller Castells i la ministra Salgado podrien haver arribat ja a un principi d'acord sobre el nou model de finançament. L'acord sembla cada vegada més a prop, si es tenen en compte les paraules que arriben d'Economia. Fonts del departament han considerat molt positiva la reunió d'aquest dijous entre el conseller Castells i la ministra Salgado. Ahir, el mateix conseller va sorprendre afirmant per primera vegada que hi havia les condicions per arribar a una entesa.

Fonts de la Conselleria d'Economia asseguren que la reunió d'aquesta nit passada ha estat decisiva. Des de la Conselleria d'Economia es donen per fets avenços importants pel que fa a la xifra -uns 3.000 milions d'euros-, però sobretot pel que fa al model de finançament.

Concretament, l'acord preveuria una aplicació gradual del pacte durant quatre anys i no tres, com estableix l'Estatut. En el tercer any l'aportació addicional seria superior als 3.000 milions d'euros, amb partides blindades per a Justícia i Mossos.

El conseller Castells informarà avui del principi d'acord als dirigents d'Esquerra i Iniciativa, socis de govern del PSC al govern català, pendent també de la reunió la setmana que ve del Consell de Política Fiscal i Financera, convocada pel vicepresident Manuel Chaves.

Un dels principals últims esculls que justament ahir va fixar Castells és fer respectar el principi d'ordinalitat, que recull l'Estatut i que implica que Catalunya, un cop aplicats els mecanismes de solidaritat interterritorial, no perdi posicions en el rànquing de rendes per càpita de les comunitats autònomes, i que no quedi per sota, fins i tot, de les comunitats que són receptores de recursos solidaris.

L'altre escull, el Constitucional

Un altre tema que preocupa el govern és la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, va assegurar en el lliurament de despatxos als nous professionals de la justícia que l'Estatut s'ajusta plenament a la Carta Magna, tant en la forma com en el contingut. En aquesta línia el ministre es va mostrar confiat que hi hauria una sentència ben fonamentada, més enllà dels terminis.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut