Les SICAV queden fora de la reforma fiscal

El govern espanyol ha decidit retocar el sistema impositiu. La reforma afecta l'IVA i també les rendes del capital. En el cas d'aquestes últimes, l'executiu argumenta que vol fer contribuir més les persones riques. Tots aquells que tinguin rendes del capital de més de 6.000 euros hauran de tributar un 21% d'aquests guanys. Aquest impost grava les rendes procedents d'increments patrimonials, dipòsits bancaris, dividends i instrument similars. Però què passa amb les inversions? Aquesta mateixa pregunta se l'han fet i l'han respost les gran fortunes, que utilitzen noves fórmules per esquivar els impostos.

Actualitzat
Un d'aquests instruments que darrerament s'ha posat de moda són les SICAV o Societats d'Inversió de Capital Variable. Sobre el paper és una manera d'invertir col·lectivament, compartint riscos i guanys, però a la pràctica és una forma de moure grans capitals tributant només un 1%.

Les SICAV és una associació, és a dir que formalment és una empresa i per tant tributa com a tal mitjançant l'Impost de Societats. Aquestes societats tenen alguns requisits com per exemple que han d'estar sota control de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, un capital mínim de 2.400.000 euros, inversions limitades i un mínim de 100 socis. El que passa és que algunes d'aquestes condicions es poden forçar fins al punt que moltes SICAV tenen d'un membre que disposa del 99% del capital mentre que l'1% restant es reparteix entre els altres 99.

Mentre els diners invertits pels socis estiguin a la SICAV tributaran a un 1%. Quan els membres volen recuperar els seus calers, llavors sí que han de tributar l'impost de rendes del capital que els correspongui i que ara serà del 21%. Vist així, els socis d'una SICAV paguen el mateix o fins i tot més (l'1% d'impost de societats) i no esquiven la fiscalitat. La clau està en les inversions. Les Societats estan sota el punt de mira perquè alguns experts les acusen de destinar els diners a propietats i béns que formen part de l'empresa i que d'altra manera tributarien a un valor molt més alt.

Tot i aquestes crítiques, el govern espanyol no ha fet el pas per canviar la fiscalitat d'aquestes societats. Preguntada sobre les SICAV durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que va aprovar els pressupostos, la ministra d'Economia, Elena Salgado, va deixar clar que el govern les considera com una societat més i que per tant no en pensen canviar la tributació. A més, Salgado recorda que els socis quan treuen els diners ja paguen els impostos que els corresponen per les rendes del capital.
Anar al contingut