Sabadell / Terrassa

Els Mossos d'Esquadra inauguren les instal·lacions del seu complex central

Els Mossos d'Esquadra han estrenat aquest divendres un nou complex central cridat a ser la peça clau per garantir la coordinació del cos. Es tracta de més de 84.000 metres quadrats, ubicats entre Sabadell i Terrassa, repartits en cinc edificis i un heliport. El president, Montilla, i el conseller d'Interior, Joan Saura, han recorregut les instal·lacions on se centralitzaran les unitats més especialitzades de la policia catalana, entre elles la criminal, la subaquàtica, la de muntanya o la canina. A l'edifici hi treballen gairebé 2.000 professionals i ha costat 100 milions d'euros.

Actualitzat
La policia científica ocupa bona part del centre i disposa d'instal·lacions d'última generació amb laboratoris de tota mena. Aquí, s'analitzen mostres biològiques, com restes de sang, saliva o semen, relacionades amb actuacions judicials i policials. Els Mossos tenen una base de dades amb gairebé 3.000 perfils genètics i n'estan posant en marxa altres, inclosa una d'orelles.

La unitat subaquàtica és una de les més noves dels Mossos d'Esquadra. Treballa en la recerca de víctimes i de proves de delictes, és operativa des del juliol i la formen 15 membres que s'entrenen habitualment a la piscina del nou complex central de la policia autonòmica.

La unitat de balística és una altra de les que s'han traslladat al complex central. Aquí, investiguen les armes de foc relacionades amb fets delictius. N'hi ha de tota mena, fins i tot de camuflades en els objectes més diversos.

Entre els inquilins del complex central, hi ha els 36 gossos de què disposa la unitat canina. Són animals que tenen una capacitat olfactiva 100.000 vegades més gran que la dels humans, una facultat que els serveix per detectar explosius i substàncies estupefaents i per localitzar persones desaparegudes.

El nou complex, format per un total de cinc edificis, quatre d'ells aixecats expressament per construir el recinte, està dotat amb les últimes innovacions tecnològiques aplicades a aspectes interns. A més, està pensat amb criteris d'eficiència i estalvi que permeten millorar el seu rendiment energètic a través de la reducció de les emissions de CO2 a l'atmosfera.

Anar al contingut