Gernika

Els mariners de l'"Alakrana" expliquen que els van tractar "com gossos" i critiquen el govern espanyol

Els vuit mariners bascos de l'"Alakrana" han declarat davant del jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz a Gernika. Han explicat les circumstàncies del segrest per part de pirates somalis i han criticat alguns aspectes de l'actuació del govern espanyol. Els mariners han dit que els van tractar "com gossos". A instàncies del fiscal, el jutge també investigarà la identitat dels comissionistes i els advocats que suposadament haurien negociat el pagament d'un rescat. El magistrat es desplaçarà a Vigo per interrogar els tripulants gallecs. L'"Alakrana" tornarà demà a la mar.

Actualitzat
Després de declarar davant el jutge, cinc dels vuit membres de la tripulació han explicat el seu calvari als mitjans de comunicació. Han assegurat que els van tractar com animals, "com si fossin gossos", i que els van amenaçar i apallissar, especialment al capità. També han criticat el govern espanyol per la manera en què ha gestionat el segrest, i en concret el maquinista de l'"Alakrana", Víctor Bilbao, ha qualificat la seva actitud de "fastigosa" i ha assegurat que "el pitjor moment" va ser quan es va anunciar que dos dels segrestadors havien estat detinguts per l'armada. "Els pirates es pensaven que s'havien mort i deien: 'Si aquests vénen morts, vosaltres també tornareu morts; si aquests vénen amb un peu tallat, vosaltres tornareu amb un peu tallat'".  Per la seva banda, el cuiner del tonyinaire ha manifestat que quan la tripulació es va assabentar de la detenció d'Abdu Willy i Raageggesey Adji Haman van ser conscients que el govern "l'havia cagat".

Tots han coincidit a denunciar la terrible situació que viuen els ocupants d'un altre vaixell retingut, l'"Ariana MV", la situació del qual coneixen perquè el 14 d'octubre els tripulants del tonyinaire basc van ser traslladats pels seus captors al vaixell de bandera grega. Han explicat que va ser especialment "dur" veure la situació en què estaven els 24 tripulants, de nacionalitat ucraïnesa, de l'"Ariana", que havien estat segrestats el 2 de maig també per pirates somalis. En aquell buc, han explicat, van veure dues dones -una de les quals ha donat a llum durant la captivitat- i una nena d'onze anys que, segons ha dit el maquinista de l'"Alakrana", ha estat violada per un "nen pirata de 14 anys que caminava amb dues pistoles amenaçant a tothom".

El maquinista, a qui l'emoció ha obligat a interrompre diverses vegades el seu relat, ha dit que el jutge i el fiscal "s'han quedat espantats" en saber el que ha passat. La visita a l'"Ariana", segons han assenyalat fonts jurídiques, va ser el que "va enfonsar psicològicament" els mariners, perquè en veure l'abandonament en què estava el vaixell i les condicions en què es trobava la tripulació, van pensar que el seu segrest podia córrer la mateixa sort.

El magistrat ha ofert als vuit mariners, que estaven acompanyats per advocats de l'empresa Echebastar Fleet SLO, armadora de l'"Alakrana", la possibilitat de personar-se en la causa com a acusació particular. Cap no ha volgut emprendre accions legals, però "se n'han donat per assabentats".

Finalment, durant les declaracions, ni el jutge ni el fiscal els han mostrat fotos dels dos somalis empresonats a Espanya, perquè, segons han dit fonts jurídiques, la causa contra aquests dos detinguts està conclosa i a l'espera de ser processats a l'Audiència Nacional.

Els mariners bascos també han fet una crida a favor del militar autor dels trets que van ferir un dels pirates detinguts, i que segons la tripulació de l'"Alakrana" ha estat apartat del seu lloc. "Ho va fer -han dit- en defensa pròpia, es va jugar la vida per nosaltres, que torni al seu destí".
Anar al contingut