Terrassa

Xavier Bosch guanya el Sant Jordi amb una novel·la sobre el periodisme i el poder

El periodista Xavier Bosch ha obtingut el Premi Sant Jordi de novel·la amb "Se sabrà tot", una història de "rabiosa contemporaneïtat" sobre la falta de llibertat en el món del periodisme. Bosch, que presenta el programa "Àgora" a TV3, retrata en la novel·la "un ofici amenaçat", en referència al periodisme, i una Barcelona víctima de "la misèria moral de la Diagonal cap amunt". D'altra banda, el Premi Carles Riba de poesia ha estat per a Carles Camps Mundó, pel poemari "La mort i la paraula". Els premis s'han lliurat en la 59a edició de la Nit de Santa Llúcia, organitzada per Òmnium Cultural i que ha tingut lloc a Terrassa.

Actualitzat
El periodista Dani Santana és director del diari "Crònica" i trepitja dia rere dia la Barcelona dels especuladors immobiliaris i la indigència moral, on es veu atrapat per "una xarxa d'interessos, corrupció i silencis". Mentre el cap de la secció de Societat del diari s'implica en una investigació sobre Al-Qaeda, Santana decideix dimitir sense que ningú s'expliqui en quines "estranyes circumstàncies" l'han portat a fer-ho.

Xavier Bosch va ser director de l'"Avui" i al cap d'uns mesos va dimitir. L'autor, però, ha insistit que "Se sabrà tot" és una obra de ficció amb una trama que s'assembla "molt" a la realitat. Bosch, nascut a Barcelona el 1967, dirigeix i presenta actualment el programa de debat i anàlisi "Àgora", de TV3. Anteriorment, Bosch havia escrit una novel·la juvenil, diversos llibres de narrativa, guions per a ràdio i televisió i l'obra de teatre "El culékulé".

El Premi Carles Riba de poesia ha estat per a Carles Camps Mundó, amb el poemari "La mort i la paraula". Camps reflexiona en aquests poemes sobre la llengua i el discurs poètic. Tant la mort com la paraula formen part del "leitmotiv" de l'obra de Camps, i darrerament la seva presència s'ha incrementat "per l'experiència de la malaltia", ja que van diagnosticar-li un càncer que ha acabat superant.

Altres guardonats en la Nit de Santa Llúcia han estat l'escriptora catalana d'origen txec Monika Zgustová, que amb "Contes de la lluna absent" ha guanyat el Mercè Rodoreda de narrativa, o el veterà Gabriel Janer Manila, que s'ha emportat el Joaquim Ruyra de novel·la juvenil per "He jugat amb els llops". El programa "Els matins" de TV3 també ha rebut un premi, amb el guardó en l'apartat de televisió.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut