Oslo

Un diari noruec reprodueix les vinyetes sobre Mahoma com a resposta a l'atac al dibuixant danès

Tornen les vinyetes de la discòrdia. Les caricatures que el dibuixant danès Kurt Westergaard va fer sobre Mahoma el 2005 i que van inflamar el món musulmà apareixen ara en un diari noruec. La iniciativa, segons el rotatiu "Aftenposten", és una resposta a l'intent d'assassinat que ha viscut Westergaard. El diari considera que ara que el tema torna a estar candent calia recordar "la dimensió artística i periodística causant d'aquest acte violent". "Aftenposten" ja havia publicat les controvertides vinyetes fa quatre anys, poc després de sorgir el conflicte a Dinamarca, tot i que quan va prendre dimensió internacional, mesos després, va decidir no tornar-ho a fer.

Actualitzat
El diari noruec "Aftenposten", un dels més prestigiosos del país, torna a publicar avui en la seva edició en paper les dotze vinyetes de Mahoma publicades el setembre del 2005 pel diari danès "Jyllands Posten". Aquestes caricatures van provocar llavors un gran rebombori i un conflicte internacional amb el món islàmic.

El diari justifica la seva decisió de tornar a publicar les vinyetes com a resposta a l'intent d'assassinat que va viure fa una setmana el dibuixant danès Kurt Westergaard. El rotatiu veu natural "recordar la dimensió artística i periodística causant d'aquest acte violent", en referència a l'atac al caricaturista.

Intent d'assassinat

La policia danesa va detenir a principis d'any un home de 28 anys quan volia assaltar la casa de l'autor que va fer la polèmica caricatura de Mahoma. El detingut, d'origen somali, va ser enxampat "in fraganti" amb una destral i un ganivet a la mà. Ara està en presó preventiva i se l'acusa de temptativa d'assassinat. Sembla que l'atacant té vincles amb un moviment islàmic somali i amb Al-Qaeda de l'Àfrica Oriental, i feia uns mesos que la policia li seguia les passes.

El dibuixant danès Kurt Westergaard ha estat objecte de diverses amenaces i atacs des de la publicació de les caricatures, que van provocar una onada de protestes en diversos països de religió musulmana, la crema d'ambaixades daneses i un boicot als productes d'aquest país.
Anar al contingut