Barcelona

La Generalitat prepara una oficina per assessorar les famílies que no puguin pagar la hipoteca

La crisi econòmica ha deixat l'atur a Catalunya al voltant del 17%. 643.100 persones no tenen feina i moltes altres han de fer mans i mànigues per arribar a final de mes. En aquest context, els nivells de morositat han augmentat i hi ha persones que tenen veritables problemes per pagar la hipoteca. Per altra banda, moltes caixes i bancs han acabat embargant pisos que ara no poden vendre. Per posar seny a aquesta situació, la Generalitat prepara Ofideute, una oficina que mitjançarà entre entitat i particular per evitar desnonaments. El servei també mirarà de donar sortida als pisos embargats oferint la possibilitat de convertir-los en lloguer social.

Actualitzat
La Conselleria de Medi Ambient i Habitatge ultima la creació d'un servei d'assessorament a persones hipotecades amb dificultats de pagament. Amb l'original nom d'Ofideute, la Generalitat pretén oferir un servei per evitar desnonaments.

Ofideute -o Oficina d'Informació i Assessorament sobre els deutes vinculats a l'adquisició de l'habitatge, en la seva versió més llarga- parteix de la base que "el canvi de cicle econòmic ha comportat un augment de la taxa de l'atur i una caiguda dels ingressos familiars". Tot plegat fa que hi hagi famílies amb molts problemes per complir amb el seu deute amb el banc.

La Generalitat vol crear amb Ofideute una figura que faci de mitjancera entre particulars i entitats financeres per mirar de trobar una solució satisfactòria per a les dues parts. De fet, a un banc o caixa li interessa més que el seu client pagui la hipoteca encara que sigui a canvi d'allargar terminis, que no pas executar un desnonament i quedar-se amb un pis buit, que, ara per ara, és molt difícil de vendre.

Ofideute es marca tres objectius. En primer lloc, assessorar les famílies en risc d'impagament en la renegociació de les seves hipoteques, per salvar la situació mitjançant la suma d'instruments en mans de l'administració i de la banca, com moratòries, ajudes i justícia gratuïta.

En segon lloc, es vol donar sortida al parc de pisos que tenen les entitats. Se'ls oferirà rendibilitzar-los mitjançant la cessió a l'administració d'aquests habitatges de lloguer social. També s'oferirà aquesta possibilitat als particulars amb problemes per al pagament de la hipoteca.

El servei, que es preveu aprovar a curt termini, desenvoluparà les tasques en col·laboració amb oficines locals i serveis socials municipals, així com amb entitats financeres, a partir d'acords amb la Secretaria d'Habitatge.
Anar al contingut