"Barraques, la ciutat oblidada"

Emigrant amb el "Sevillano"

Durant la postguerra i els anys posteriors, van venir a Catalunya procedents de les zones més empobrides d'Espanya fins a un milió i mig de persones. Moltes fugien de la repressió i de la fam i viatjaven en uns trens que ja són llegenda, com el "Shangai", que venia de Galícia, o el "Botejara", d'Extremadura. El que es va fer més cèlebre és el "Sevillano". Ara al Museu d'història de la immigració de Catalunya (MhiC), a Sant Adrià de Besòs, han restaurat un vagó dels que es van fer servir als anys 60 en aquestes rutes i l'han incorporat a les instal·lacions del museu per recordar una part important de la nostra història col·lectiva.

Actualitzat
Maruja Ruiz, una destacada líder veïnal i social, va viatjar en el "Sevillano" a finals dels anys 40, quan la família va venir a Barcelona des del seu Guadix natal. Allà la vida s'havia fet impossible per a ells, perdedors de la Guerra Civil i víctimes de la repressió franquista. Ruiz relata com va ser aquell viatge interminable, que va fer en unes condicions duríssimes.

El Museu d'història de la immigració de Catalunya, situat a la masia de Can Serra de Sant Adrià de Besòs, acull una exposició permanent al vagó de tren, organitza exposicions temporals i té un centre de documentació que va creixent, amb material fotogràfic i escrit. A més, porta a terme un projecte per recollir el testimoni oral del fet migratori de totes les èpoques.

Anar al contingut