Figueres

Ajuntaments i grups ecologistes critiquen el nou mapa eòlic dissenyat pel govern català

El mapa de les zones eòliques de Catalunya presentat pel govern no ha trigat a provocar les primeres reaccions entre les regions afectades. A Tarragona i les Terres de l'Ebre, algunes associacions ecologistes critiquen amb duresa el pla i consideren una provocació que sis de les vuit zones prioritàries per instal·lar-hi molins de vent siguin a les seves comarques. Per la seva banda, l'Ajuntament de Figueres s'ha mostrat contrari a la proposta i lamenta que no se'ls hagi tingut en compte per elaborar el mapa.

Actualitzat
La nova proposta del futur mapa eòlic de Catalunya dissenyada pel govern ha suscitat les primeres crítiques entre alguns ajuntaments i associacions ecologistes de les zones on es preveu instal·lar-hi molins de vents. La Generalitat assegura que les zones s'han escollit seguint criteris de viabilitat ambiental, urbanística i paisatgística, però no tothom comparteix aquesta opinió.

Segons el regidor de Medi Ambient de Figueres, Richard Elelman, el mapa eòlic s'ha fet sense tenir en compte el territori i l'opinió de la seva gent. Per Elelman, els parcs eòlics s'haurien de situar a banda i banda del corredor d'infraestructures del TGV, l'N2 i l'AP7, i per això reclama una trobada d'urgència amb els responsables de la Generalitat per tractar el tema i arribar a un consens entre les parts.

Mentrestant, el consistori empordanès ja treballa per presentar al·legacions al mapa i critica especialment una de les ubicacions a la zona de l'Albera, que forma part de l'àrea protegida de la xarxa Natura 2000.

D'altra banda, a Tarragona i les Terres de l'Ebre la nova proposta del govern català per situar els parcs eòlics no ha estat ben acollida. Administracions locals i associacions ecologistes denuncien la provocació que suposa que sis de les vuit zones del mapa es trobin a les seves comarques. A més, critiquen la imposició amb què s'ha fet el repartiment i recorden a ERC i ICV que es van comprometre a excloure'n zones que finalment s'hi han inclòs.

El nou mapa eòlic de Catalunya

La proposta del govern suposa desencallar després de dos anys el mapa eòlic de Catalunya i una inversió d'uns 1.100 milions d'euros. En la proposta s'inclouen vuit zones distribuïdes en onze comarques diferents, la majoria situades al nord de l'Alt Empordà, el límit entre les comarques de la Segarra i la Conca de Barberà, el sud del Segrià i la comarca de la Terra Alta.

Els nous parcs podran assolir una potència de 834 megawatts i amb la seva construcció s'espera que el 2015 es puguin generar 3.500 megawatts d'energia eòlica.

De moment, la Generalitat ja ha enviat als ajuntaments inclosos en aquestes zones la proposta perquè la coneguin i puguin donar la seva opinió.




Mostra el futur mapa eòlic de Catalunya en un mapa més gran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut