Catalunya

Els "bercianos" de Catalunya homenatgen Ramon Carnicer

Dissabte a la nit l'Asobecat, l'Associació de Bercianos a Catalunya, va celebrar la seva festa anual, el VII Festival del Botillo, que va aplegar unes 300 persones que tenen les seves arrels a la comarca d'El Bierzo, a Lleó. A Catalunya hi ha unes 9.000 persones originàries d'aquesta comarca lleonesa, que té una marcada personalitat pròpia que la fa mirar tant cap a Galícia com cap a Castella i Lleó. De fet, és l'únic territori castellanolleonès reconegut legalment com a comarca. Ahir a la nit es van trobar per homenatjar, com cada any, la figura d'un "berciano" il·lustre a Catalunya. Aquesta vegada, es tractava de l'escriptor lleonès resident a Catalunya Ramon Carnicer, mort fa dos anys.

Actualitzat
Amb música de la comarca lleonesa d'El Bierzo i amb el menjar típic, el "botillo", l'Associació de Bercianos a Catalunya va recordar un any més la seva terra i al mateix temps va retre homenatge a un "berciano" il·lustre resident a Catalunya. L'any passat va ser Luis del Olmo i, aquest any, l'escriptor Ramon Carnicer, mort fa dos anys. Ramon Carnicer va venir a estudiar a Barcelona després de la Guerra Civil. Es va doctorar i va crear l'Escola d'Idiomes Moderns i l'Institut d'Estudis Hispànics a la Universitat de Barcelona. Anys després es va dedicar plenament a la literatura i va escriure novel·les, assajos, llibres de viatge, biografies i memòries, i també llibres sobre el llenguatge. En tota la seva obra, plena d'humor, sempre va practicar un llenguatge ric i planer. L'any 62 va decidir no presentar-se a cap premi literari, fet que juntament amb el seu esperit independent el va allunyar a vegades del reconeixement oficial.

Ahir, la presència de molts escriptors lleonesos consagrats com els poetes Juan Carlos Mestre, premi Nacional de Poesia de l'any 2009, i Carmen Busmayor, i narradors i assagistes com César Gavela, Jesús Courel, Valentín Carrera, va ser el testimoni de la gran valoració de la seva obra. El periodista Luis del Olmo, "berciano" il·lustre de l'any passat, va obrir els parlaments per homenatjar l'escriptor Ramon Carnicer, que va morir a Barcelona el desembre del 2007. Van assistir a l'acte la presidenta de la Diputació de Lleó, Isabel Carrasco, el president del Consell Comarcal d'El Bierzo, José Luis Ramón, el vicepresident segon del Parlament de Catalunya, Lluís Corominas, el diputat Antoni Fernández Teixidó, i diversos representants municipals d'El Bierzo i de Catalunya.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut