Barcelona

Amelia Andersdotter: "Si no estàs content amb la política, fes alguna cosa per canviar-la " (i II)

Amb 22 anys, serà la diputada més jove que es passejarà pel Parlament Europeu. Representa el Partit Pirata, la tercera força política a Suècia, que s'ha guanyat un lloc a l'Eurocambra. Eliminar les patents, canviar l'actual legislació en drets d'autor i vetllar per la informació dels ciutadans són els punts forts del seu programa. Ha estat convidada a parlar a les Jornades Blocs&Clubs que organitza Horitzó TV.

Actualitzat
(continua de la 1ª part)

La política passa per moments baixos de credibilitat, la crisi mundial no ajuda gaire i l'abstenció va en augment. Tu ets una política molt jove. Quina recepta tens per canviar aquesta tendència?
L'abstenció a Suècia també és cada cop més elevada i no hi ha gaires joves que militin en un partit polític. Però si estàs descontent amb la situació del teu país, hauries de fer alguna cosa, no? Si vols que canviïn les polítiques, l'única cosa que pots fer és assegurar-te que canvien. I és el que jo vull fer, canviar el món.

No et sembla un objectiu molt gran voler canviar el món?
Sí, molt gran però no impossible. Sola no podria fer-ho, però ja som ja 45.000 membres afiliats al Partit Pirata. I junts sí que podem canviar-lo.

Et veus un exemple a seguir, perquè ets una persona jove i dona ficada en la política europea?
A la gent del Parlament li resulta molt interessant comptar amb l'opinió d'algú tan jove com jo. I això està bé. Respecte a ser un exemple, si creus que la societat ha de canviar fes alguna cosa. El gran problema amb el descontent general és que tothom espera que l'Estat o algú altre faci el que ells no fan. La societat som tots.

El Parlament Europeu queda molt lluny de la ciutadania. Com acostar-lo?
Una de les parts més importants és que cada membre del Parlament comuniqui als seus electors la tasca que fa. La Unió Europea produeix tones d'informació i una de les maneres perquè la gent pugui optar per una nova manera de fer política és que la gent pugui accedir-hi. Actualment no és del tot possible. Hauria de ser més transparent.

I les decisions ens afecten a tots…
Exacte, fins i tot en un àmbit molt local. Però els informes que es produeixen són molt tècnics i s'hauria de millorar. Però també falta interès per part de la gent. M'hi jugo el que vulguis que la majoria d'espanyols no saben quins són els seus representants al Parlament Europeu. Jo, com a sueca, m'he informat i em preocupo per saber de què estan discutint les comissions que em representen.

Quines són les lleis que s'estan discutint ara al Parlament Europeu respecte a la informació?
Moltes. Com he dit al començament, la informació la tenim a tot arreu i cada normativa nova inclou un aspecte a seguir per veure si defensen bé els drets dels ciutadans. Una d'elles és l'ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), un tractat mercantil per protegir el copyright.

Creus que internet pot canviar la manera en què es fa política i que els ciutadans poder estar més propers de qui els governen?
Ja està passant. Aquí teniu l'Associació d'Internautes i també Red Sostenible, a més de grups d'activistes que estan vetllant pels drets dels ciutadans a la xarxa.

Sí, però són una minoria els que protesten…
Això ha passat fins ara. Veurem que aquesta mena de moviments pel descontent dels nostres drets anirà en augment i la xarxa serà la manera de vehiculitzar-los. A Espanya teniu una experiència de 40 anys de dictadura i això marca per no permetre que ningú més us faci tancar la boca.

<< Torna a l'inici de l'entrevista
Anar al contingut