París

50 morts i 9 desapareguts a França pel pas de la tempesta "Xynthia"

La tempesta "Xynthia" ha deixat un rastre de destrucció a Europa, sobretot a França, on fins ara s'han comptabilitzat 50 morts i 9 persones continuen desaparegudes. El temporal ha passat també per Alemanya, on ha causat 4 morts, i ara es dirigeix cap a Bèlgica i Dinamarca. Mentrestant, a França, creix la polèmica perquè s'hagi permès construir arran de mar en determinades zones de la costa. Avui el president Nicolas Sarkozy ha visitat la zona i ha anunciat ajudes immediates.

Actualitzat
El president francès, Nicolas Sarkozy, ha visitat les zones afectades i ha promès 3 milions d'euros d'ajudes. Sarkozy ha promès que "l'estat no deixarà caure" la població damnificada i ha qualificat el pas de la tempesta de "catàstrofe nacional, un drama humà amb un balanç lamentable". Sarkozy signarà aquest dimarts el decret que declara la regió afectada per una "catàstrofe natural", la qual cosa facilitarà el cobrament d'ajudes i les indemnitzacions de les asseguradores.

I és que les últimes xifres arran del greu temporal que ha afectat França aquest cap de setmana parla de 50 persones mortes i 9 de desaparegudes. Es tracta de dades, però, que encara són provisionals. El president francès també ha assegurat que es reflexionarà sobre els possibles motius que han agreujat les conseqüències de la catàstrofe, en una clara referència als permisos de construcció concedits a prop del mar.

Sarkozy ha demanat la creació d'una missió per estudiar la fortalesa dels dics de contenció. Mentrestant, el president d'una de les zones més afectades, el departament de la Vendée, Philippe de Villiers, ha criticat la facilitat amb què es concedeixen els permisos per construir a prop del mar. En la mateixa línia, la secretària d'estat d'Ecologia, Chantal Jouanno, ha demanat que s'endureixin aquests permisos en les zones més inundables.

Encara hi ha centenars de milers de persones sense llum i 9.000 bombers estan mobilitzats. Es treballa especialment per reconduir l'aigua que va negar centenars de cases a la regió de la Vendée, on un dic de contenció va cedir i on es van concentrar la majoria de víctimes mortals. També s'estan agilitant els treballs per desbloquejar carreteres i retirar arbres que han caigut.

El govern francès, a més, desbloquejarà una partida d'ajudes per a urgències i demanarà també la col·laboració de la Unió Europea. També es decretarà la situació de catàstrofe natural, que permetrà als ciutadans afectats accelerar els tràmits per congelar el pagament d'impostos i demanar crèdits d'urgència.
 
El temporal "Xynthia", que dissabte va afectar el nord de l'estat espanyol, on van perdre la vida tres persones, ha afectat greument els transports en el seu pas per Alemanya. El fort vent ha obligat a tancar l'estació central de Frankfurt i a cancel·lar més de 200 vols. També s'ha hagut de tallar l'autopista central d'Alemanya a l'altura d'aquesta ciutat.

I a Bèlgica, la tempesta ha fet caure arbres i ha arrencat teulades. Ara es dirigeix cap a Dinamarca, i la Gran Bretanya està en alerta per risc d'inundacions.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut