ANÀLISI

Detectar bombes a Bagdad

Una de les curiositats que qualsevol visitant a Bagdad es trobarà és un flamant sistema de detecció de bombes que porten per milers els policies i militars dels molts controls que hi ha al carrer. Consisteix en un mànec com de pistola de pintura amb una antena semblant a les dels cotxes a la punta. L'uniformat es posa al cantó del conductor, desplega l'antena, es posa l'altre braç a l'esquena, fa tres passes sobre si mateix, o cap enrere, i es posa a caminar lentament, passejant l'artilugi pel costat del cotxe. En un control et deixen seguir, i en el següent, potser, sense que hagi canviat res dins el mateix cotxe, t'aturen i t'escorcollen.

Enllaç a altres textos de l'autor Joan Roura

Joan Roura

Periodista de la secció d'Internacional dels serveis informatius de TV3.

Actualitzat
L'aparell se'l va inventar un "emprenedor" britànic. El govern de Londres n'ha prohibit la venda i l'exportació perquè assegura que no detecta explosius ni cap altra cosa. De fet, l'"inventor", Jim McCormick, de 53 anys, va ser arrestat el 23 de febrer, acusat d'estafa.

Pot semblar graciós, però només és una mostra del mercat que ha obert l'Iraq per a tota mena d'empreses de seguretat: des de les armamentístiques fins a les dels mercenaris. La guerra ha devastat el país, però ha generat un volum de negoci incalculable. Excepte per als eraris públics dels estats implicats, començant per l'Iraq, que encara n'estan pagant les conseqüències.



VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut