Bagdad

Els atacs terroristes compliquen la jornada d'eleccions a l'Iraq i provoquen almenys 38 morts

La violència terrorista ha marcat la jornada electoral a l'Iraq, una cita considerada crucial per al futur del país. L'explosió de diverses bombes a la capital, Bagdad, i a la població d'Iskandariya ha causat almenys 38 morts i una vuitantena de ferits. Malgrat aquests atacs, les mesures de seguretat extremes que s'havien posat en marxa per evitar incidents han fet que els comicis s'hagin desenvolupat amb relativa normalitat fins que els col·legis electorals han tancat. Pel que fa als resultats, el primer ministre, Nuri al-Maliki, parteix com a favorit, tot i que s'espera que cap bloc electoral obtingui la majoria absoluta en uns comicis que podrien ser els últims sota ocupació estrangera.

Actualitzat
Set anys després de la invasió del país per fer caure el règim de Saddam Hussein, els iraquians han desafiat les amenaces terroristes i aquest diumenge han anat a votar els membres del Parlament que formaran govern un cop s'hagi completat la retirada de tropes que va prometre Barack Obama per al proper estiu.

El primer ministre i aspirant a la reelecció, Nuri al-Maliki, ha qualificat la jornada de "dia de victòria" davant dels intents dels grups terroristes d'impedir les eleccions. "Aquest dia és una gran victòria contra els assassins que no volen la democràcia", ha afirmat Al-Maliki. 

Àmplies mesures de seguretat

Per evitar que Al-Qaeda pogués atemptar en una jornada crucial per al país, s'havien extremat les mesures de seguretat. També s'ha prohibit el trànsit de vehicles per la capital durant el matí i els controls al carrer i als col·legis electorals han estat exhaustius.

Malgrat això, diverses explosions a Bagdad i en altres poblacions han acabat amb almenys 38 persones mortes i una vuitantena més de ferides. L'atac més sagnant ha estat al districte d'Ur, a l'est de la capital, on dues granades de morter que han caigut sobre dos edificis han matat 25 persones i han causat 19 ferits. També hi ha hagut atemptats a les províncies de Diyala, Nínive i Anbar.

Aquest dissabte, un altre atemptat amb cotxe bomba ja havia provocat la mort de tres pelegrins iranians a la ciutat santa xiïta de Najaf.

Gran ventall de candidats

Prop de 19 milions d'iraquians
estaven cridats a les urnes en les segones eleccions parlamentàries que tenen lloc al país des de la caiguda del règim de Saddam Hussein. Els comicis serviran per escollir un nou Parlament, d'on sortirà la pròxima coalició governant, i haurien de ser les últimes eleccions legislatives sota ocupació estrangera.
 
Més de 6.200 candidats es presenten als 325 escons de l'ampliat Consell de Representants, sense que hi hagi cap formació com a clara favorita.

Els primers sondejos donen com a guanyador el primer ministre, que ocupa el càrrec des del 2006 i que busca la reelecció al capdavant de la coalició Estat de Dret. Al-Maliki, però, sembla que necessitarà, una vegada més, pactar amb els partits xiïtes, com el proiranià Consell de la Revolució Islàmica, liderat per Abdelaziz al-Hakim.

D'altra banda, el president iraquià, el kurd Jalal Talabani, que busca un segon mandat, també ha estat dels primers que han anat a votar. Per ell, els comicis d'aquest diumenge són un pas, i també una prova, per al camí de l'Iraq cap a la democràcia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut