ANÀLISI

No és notícia

Aquest migdia, mentre preparàvem la informació que -si la nevada ho permet- s'emetrà des de Bagdad al "Telenotícies vespre" d'avui, hem tingut un testimoni que, per ser impossible contrastar-ne la veracitat, he optat per no emetre. Però el vull compartir amb vostès sense que ningú en pugui treure cap conclusió.

Enllaç a altres textos de l'autor Joan Roura

Joan Roura

Periodista de la secció d'Internacional dels serveis informatius de TV3.

Actualitzat
Estàvem cobrint el desenrunament del bloc de pisos destruït ahir al barri de Hay Ur, un barri xiïta del nord-est de Bagdad, a prop de Sadr City, i buscant testimonis de supervivents i veïns. Hi van morir 25 dels seus habitants. La causa: una explosió. Però no hi ha cap versió oficial de si va ser un obús, un cotxe bomba o una bomba col·locada a dins.

Alguns veïns creien que la bomba era en un local dels baixos que algú va llogar fa unes setmanes. També es parlava d'un cotxe bomba, però la potència destructiva de l'artefacte feia difícil de pensar que es pogués tractar d'un dels coets que fan servir els insurgents.

En continuar filmant les runes que uns camions portaven a un abocador de prop, ens hem trobat una colla de nens i nois que buscaven entre les deixalles qualsevol cosa del més mínim valor. Ens hi hem apropat. I el que semblava el seu cap, un jove de poc més de 20 anys, Mohammed Mohsen, que surt a la notícia fent altres declaracions, ens ha sorprès amb aquest testimoni: ens ha dit que ahir al matí era al mateix abocador i va veure uns helicòpters nord-americans. Van disparar dos míssils -segons ell- contra posicions insurgents des d'on probablement s'havien llançat morters. Però un tercer míssil -ha assegurat- va impactar a la casa destruïda. Ho deia amb tota seguretat, però ningú més havia vist res.

Dues consideracions: mentre parlava, tres helicòpters nord-americans sobrevolaven l'abocador. Però també ens ha dit que si trobava alguna cosa de valor entre la runa, la tornaria als supervivents, mentre carregava el seu carro.

No és inversemblant el que diu. A l'Iraq s'ha vist de tot, i algunes de les barbaritats que ara coneixem no han sortit a la llum fins molt temps després de cometre's. Però quan una informació, sobretot si és d'aquesta gravetat, no es pot contrastar, tampoc és notícia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut