Brussel·les

21 personalitats internacionals demanen a ETA un alto el foc

Crida internacional perquè ETA declari un alto el foc. Un grup de 21 personalitats d'arreu del món, entre les quals quatre premis Nobel, demanen a ETA que abandoni les armes de manera definitiva. La petició es recull en una declaració que aquest dilluns ha presentat al Parlament Europeu l'advocat sud-africà Brian Currin, activista en el camp dels drets humans. El document també recull una petició per al govern espanyol: espera que si ETA declara un alto el foc, l'executiu de Zapatero legalitzi l'esquerra abertzale perquè pugui participar en les negociacions i en les eleccions.

Actualitzat
Aquest matí a Brussel·les s'ha presentat un manifest a favor d'una sortida negociada del conflicte amb ETA. El firmen quatre premis Nobel de la Pau, artífexs de la fi de l'"apartheid" i dels acords del Divendres Sant, a Irlanda del Nord, i altres personalitats internacionals, la majoria vinculades als drets humans, que demanen a ETA un alto el foc supervisat internacionalment.

El text també insta el govern espanyol a obrir un procés de pau si la banda deixa les armes i assenyala com a mesures adoptar en un futur la legalització de l'esquerra abertzale i el trasllat de presos d'ETA a les presons del País Basc.

La declaració d'aquestes personalitats internacionals arriba després que el passat 16 de febrer l'esquerra abertzale es pronunciés per una "absència total de violència" en la recerca dels seus objectius polítics. Els firmants creuen que si ETA declara l'alto el foc el govern espanyol legalitzarà l'esquerra abertzale perquè pugui participar en negociacions.

El text que ha presentat Currin conté suport sobretot per part de personalitats africanes i dels Estats Units i no tant d'intel·lectuals europeus, ja que, segons aquest advocat expert en la resolució de conflictes, a Europa hi ha molta reticència a l'hora de tractar el tema.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut