Cronologia

El periple de l'Estatut (Cronologia)

La història de l'Estatut és la d'un estira-i-arronsa, primer a l'hora de negociar-lo, però sobretot pel periple que ha viscut des que el va aprovar el Parlament de Catalunya. Començant per l'aprovació al Congrés dels Diputats, seguida del recurs del PP al Tribunal Constitucional, un seguit de recursos i recusacions, l'aprovació en referèndum a Catalunya, i nous recursos. Un periple que s'ha allargat gairebé 4 anys per les deliberacions d'un Tribunal amb equilibri de forces entre conservadors i progressistes i pendent de renovació. El retard en la decisió i la politització que molts hi veuen han fet que es qüestioni la legitimat de l'organisme que, finalment, decideix sobre l'Estatut.

Actualitzat
30 de setembre del 2005

És la data de l'aprovació al Parlament de Catalunya. El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i el cap de l'oposició, Artur Mas, n'anuncient l'acord.

2 de novembre del 2005

L'Estatut entra al Congrés i el PP presenta recurs contra la tramitació del text i recusa el magistrat progressista Pablo Pérez Tremps per imparcialitat, per haver fet un estudi per la Generalitat, 8 anys abans. No serà l'única recusació que s'interposarà, però serà l'única que, per primera vegada en la història de l'alt tribunal, prospera.

24 de gener del 2006

El Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs per la tramitació i la recusació de Pérez Tremps.

30 de març del 2006

El Congrés dels Diputats aprova l'Estatut.

18 de juny del 2006

Catalunya aprova en referèndum el nou Estatut, amb el 73,9% de suports, en una convocatòria amb el 49% de participació.

20 de juliol del 2006

El text estatutari es publica al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

31 de juliol del 2006

El PP recorre gairebé la meitat de l'articulat de l'Estatut, els apartats que fan referència a la definició de Catalunya com a nació, l'oficialitat de la llengua catalana, el nou finançament i la descentralització del poder judicial. I torna a recusar Pérez Tremps pels mateixos motius. 

5 de setembre del 2006 
 
El govern de l'Aragó recorre contra la integració de part de l'Arxiu de la Corona de l'Aragó al Sistema d'Arxius de Catalunya.

8 de setembre del 2006

La Generalitat Valenciana recorre l'Estatut per la integració de l'Arxiu de la Corona de l'Aragó, les inversions de l'estat a Catalunya i la gestió de l'aigua. Per aquest últim motiu també ho fa el govern de Múrcia.

20 de setembre del 2006

El Defensor del Poble impugna 112 articles de l'Estatut, entre els quals els que fan referència a la política lingüística, el finançament i la definició com a nació.

11 d'octubre del 2006


El govern de La Rioja també recorre contra l'Estatut. D'altra banda, la Generalitat demana la recusació del magistrat conservador Roberto García Calvo.

20 d'octubre del 2006

El govern de les illes Balears recorre la part que parla del Sistema d'Arxius.

2 de novembre del 2006

El dia que el ple del Constitucional havia d'examinar les recusacions de Pérez Tremps i García Calvo, el PP demana per sorpresa la recusació de la presidenta del TC, María Emilia Casas, al·legant que el seu marit va estar vinculat a uns estudis previs sobre l'Estatut. D'aquesta manera evita que participi a la discussió sobre les altres recusacions. El ple queda en mans de la minoria conservadora que, finalment, rebutja la recusació de Casas.

7 de novembre del 2006

El ple del TC rebutja tramitar la recusació de García Calvo. En canvi, sí que admet la de Pérez Tremps.

5 de febrer del 2007

El ple vota a favor de la recusació de Pérez Tremps, del sector progressista.

21 de febrer del 2007

La Generalitat presenta un recurs de súplica contra la recusació de Pérez Tremps. Serà rebutjat.

2 de març del 2007

La Generalitat demana la recusació del conservador Jorge Rodríguez-Zapata, al·legant parcialitat.

7 de març del 2007

El Constitucional rebutja la recusació de Rodríguez-Zapata.

15 de març del 2007

La Generalitat interposa un recurs de súplica per la recusació.

9 d'abril del 2008

Amb la llei de reforma del Tribunal Constitucional, el govern espanyol s'assegura que María Emilia Casas acabi el mandat.

19 d'abril del 2007


El TC rebutja la súplica del govern català.

17 de maig del 2008

Mor el magistrat Robert García Calvo. Això fa que el Constitucional es quedi amb 10 membres, cinc de cada tendència. La presidenta, María Emilia Casas, té vot de qualitat en cas d'empat.

25 de juny del 2008

Òmnium Cultural aplega més d'un miler de persones al TNC en l'acte "Junts! Per Catalunya", que qüestiona la legitimitat del TC per decidir sobre l'Estatut.

18 de setembre del 2008

El Constitucional justifica el retard en l'emissió de la sentència per les recusacions dels magistrats del tribunal.

26 de novembre del 2009

En un gest inèdit, la premsa catalana publica un editorial conjunt en defensa de l'Estatut. Es titula "La dignitat de Catalunya".

14 d'abril del 2010

Es convoca per aquest dia el ple del Tribunal Constitucional, que estudiarà, entre altres temes, la sentència de l'Estatut.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut