Madrid

Les patronals celebren la retallada i insten Zapatero a reformar les pensions, el sistema sanitari i el mercat laboral

Satisfacció, però no del tot, de les patronals CEOE i Cepyme amb el pla d'austeritat del govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Els representants de les dues organitzacions empresarials han aplaudit les retallades que ha anunciat l'executiu espanyol, tot i que les consideren insuficients. El president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, reclama una reforma urgent del mercat laboral i també de les pensions i del sistema sanitari. A més, també ha exigit més estalvi per part de les comunitats autònomes i ha suggerit que es privatitzin les televisions autonòmiques, com a via d'estalvi.

Actualitzat
El president de la CEOE ha qualificat de "positives" les mesures del pla d'austeritat i ha afirmat que encara en fan falta més per "accelerar la reforma laboral". Gerardo Díaz Ferrán ha afirmat que "tant si hi ha acord com si no" la reforma laboral "no hauria de passar del mes de maig". Segons ell, "fa prou temps que negociem" per tirar endavant la reforma amb consens, però ha arribat un punt que, si abans de final de mes "no s'arriba a un acord, el govern haurà de governar". És a dir, aprovar-la sense consens. 

També ha considerat prioritari que es reformi el sistema públic de pensions i el de sanitat. En canvi, ha lamentat la davallada de la inversió en infraestructures i en el sector farmacèutic. 

Respecte de la vaga de funcionaris que han anunciat els sindicats UGT i CCOO després de reunir-se amb Zapatero aquest dijous al matí, Díaz Ferrán ha afirmat que "el país no està per cap mena de vaga" sinó "per sumar esforços com una pinya i buscar solucions".

El president de la patronal espanyola ha remarcat que les comunitats autònomes han de contribuir a l'estalvi per reduir el dèficit i ha afirmat que una manera de fer-ho seria privatitzar els canals de televisió autonòmics.

Díaz Ferrán també ha sortit als pas de les informacions sobre l'estabilitat del seu càrrec a la CEOE. Ha deixat clar que no pensa dimitir i ha negat que algun membre de la junta directiva de la patronal li ha demanat que ho faci pels problemes que tenen les seves empreses, com ara el Grup Marsans.

Abans de les patronals, José Luis Rodríguez Zapatero ha presentant el pla als líders dels sindicats. Els representants de CCOO i la UGT han rebutjat frontalment les mesures, fins al punt que han confirmat la convocatòria d'una vaga de funcionaris pel 2 de juny. En contra del que ha afirmat José Luis Rodríguez Zapatero, els líders sindicals asseguren que les retallades -reducció d'un 5% el sou dels funcionaris aquest any, congelació de les pensions i supressió del "xec nadó", entre d'altres- no contribuiran a millorar la situació econòmica ni a reduir l'atur.

Diversos dirigents sindicals ja havien criticat les mesures abans de la trobada. El secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha advertit que cal una resposta contundent als plans del govern espanyol. Per la seva part, pel líder de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, congelar les pensions és una bestiesa.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut