Directius i exdirectius de Goldman Sachs. (Font: Reuters)
Directius i exdirectius de Goldman Sachs en una compareixença al Senat dels EUA. (Font: Reuters)
Nova York

Els Estats Units investiguen vuit grans bancs que podrien haver enganyat les agències de qualificació

Grans bancs nord-americans podrien haver falsejat les seves dades o haver condicionat les agències de qualificació. Així ho sospita la justícia dels Estats Units. El fiscal general de Nova York, Andrew Cuomo, investiga si vuit grans companyies financeres, com Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup o Merrill Lynch, han actuat per manipular el seu nivell de risc. Entre altres qüestions, s'estudien els acords de pagament entre els bancs i les agències, que els permetien licitar per millors qualificacions. També s'investiga el cas d'exempleats d'agències que van passar a treballar per als bancs amb sous milionaris.

Actualitzat
Com aconseguien vendre els bancs els seus títols que contenien hipoteques escombraries, les conegudes com a subprime? Fent que no semblin hipoteques escombraries. La justícia investiga si algunes entitats haurien falsejat dades per obtenir un nivell de risc inferior al real.

El fiscal general de Nova York, Andrew Cuomo, lidera aquesta investigació per determinar si les entitats financeres van enganyar les empreses de qualificació. Estudien si van falsejar dades o van condicionar les agències per amagar el risc dels títols que venien.

Al punt de mira hi ha gegants de Wall Street com Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup o Merrill Lynch. Els altres quatre són europeus, però tampoc són petits: UBS, Credit Suisse, Deutsche Bank i Crédit Agricole.

Entre altres qüestions, s'investiguen els acords de pagament entre els bancs i les agències, que els permetien licitar per millors qualificacions. Les companyies de qualificació també podrien veure's esquitxades. En el cas també s'investiguen exempleats d'agències que van passar a treballar per als bancs amb sous milionaris. Les companyies que van fer les valoracions dels productes financers són Standard & Poor's, Fitch Ratings and Moody's Investors Service.

Les qualificacions de les agències són importants perquè serveixen de referència als inversors per conèixer el risc d'un valor. Les hipoteques escombraries amb un nivell de risc infravalorat es van estendre arreu del món i van causar pèrdues milionàries als inversors. De fet, és una de les causes de la crisi financera mundial que va esclatar amb l'enfonsament de Lehman Brothers, al setembre del 2008.

No és el primer cop que la qualificació dels valors d'algun d'aquests banc aixeca sospites. Goldman Sachs ja l'estan investigant a escala federal per un cas similar. Un portaveu de Goldman Sachs, Samuel Robinson, ha afirmat que "qualsevol suggeriment d'una inapropiada influència sobre les agències de qualificació no té fonament. Depenem de la independència de les agències de qualificació".
Anar al contingut