Imatge del desembarcament de Normandia
Imatge del desembarcament de Normandia
Segona Guerra Mundial

El desembarcament de Normandia, l'inici de la fi del nazisme

Dinou caps d'estat i de govern i 1.800 veterans commemoren el que va suposar el principi de l'alliberament d'Europa de l'Alemanya nazi i el desenllaç de la Segona Guerra Mundial

RedaccióActualitzat

Aquest 6 de juny es commemora el 70è aniversari del desembarcament de Normandia, que va suposar el principi de l'alliberament d'Europa de l'Alemanya nazi i el desenllaç de la Segona Guerra Mundial.

Preparada des del desembre del 1942, la invasió d'Europa es va codificar amb el nom d'"operació Overlord". El desembarcament aliat a les platges de Normandia, el 6 de juny del 1944, va marcar el començament del final del Tercer Reich, que havia de durar mil anys. A la mitjanit del Dia D van saltar els primers paracaigudistes nord-americans sobre la península de Contentin, darrere de les línies costaneres alemanyes, com havia dissenyat l'eminència grisa de l'operatiu, el general Dwigth Eisenhower.

Al mateix temps, es posava en moviment la flota més gran de desembarcament que s'ha organitzat mai. Cinc mil vaixells que transportaven 133.000 combatents i 20.000 vehicles. El desembarcament s'havia previst en cinc direccions, les puntes de platja que es van denominar, en codi, Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword; en total, un arc de noranta quilòmetres.

Les bateries alemanyes van llançar un infern de foc sobre els desprotegits soldats aliats. A Omaha van morir la meitat dels homes en el curt desplaçament des de les llanxes fins a terra ferma. El cruent assalt dels Rangers a Point du Hoc no va aconseguir el seu objectiu fins al cap de tres dies de durs combats. Les primeres onades d'infanteria i els primers carros de combat havien desembarcat a la costa a dos quarts de set en el sector nord-americà, i una hora més tard en el sector britànic.

El 6 de juny a la nit, deu divisions nord-americanes, britàniques i canadenques havien posat els peus en una terra que abastava els rius Orne i Vire. El camí per a l'alliberament d'Europa estava traçat. Hitler creia que Normadia era una operació de distracció i que l'atac principal havia de fer-se a Calais. Aquest error, propiciat per una acurada campanya d'intoxicació del servei d'espionatge de Berlín, va costar l'aniquilació del VII exèrcit alemany a la batalla de Falaise. "El dia més llarg", batejat així pel mariscal Rommel, obria el pas cap a París. L'antiga Lutècia era alliberada el 22 d'agost, el final de la batalla de Normandia.

Anar al contingut