Madrid

Les mares adolescents tenen menys nivell d'estudis i una feina més precària

Les joves que són mares adolescents tenen un nivell inferior d'estudis i ocupen llocs de treball menys estables. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi del Consell Superior d'Investigacions Científiques, que també estableix que ser mare durant l'adolescència comporta unes circumstàncies negatives que la noia arrossegarà durant tota la seva vida. Els embarassos adolescents són una qüestió transversal i no hi ha cap element de tipus social determinant. Només la utilització o no d'anticonceptius en la primera relació sexual ha estat "el factor per excel·lència que explica els embarassos adolescents".

Actualitzat
El treball "Maternitat adolescent a Espanya" s'ha fet a partir d'enquestes a més de 9.500 dones d'entre 15 i 80 anys.

L'estudi revela que en l'últim mig segle, l'edat mitjana de la primera relació sexual ha passat dels 21 anys, entre les dones que nascudes entre 1951 i 1955, als 19 anys, en el cas de les nascudes entre el 1971 i el 1975. Aquesta reducció ha anat acompanyada d'un descens progressiu de l'edat en què les dones comencen a utilitzar anticonceptius. Les dones que actualment tenen entre 55 i 59 anys van utilitzar anticonceptius per primera vegada passats els 25 anys, mentre que les nascudes vint anys més tard, ho van fer de mitjana amb 19 anys.

Segons l'estudi, les mares adolescents sacrifiquen la seva formació acadèmica i tenen dificultats per accedir a una feina estable de qualitat. Tenir un fill tan jove condiciona les mares a fer passos propis d'altres edats com emancipar-se o anar a viure amb la parella abans.

Un aspecte interessant de l'estudi és que els embarassos adolescents no estan condicionats per elements com la religió, els valors o la ideologia política, sinó que es produeixen en els diferents estrats socials de manera transversal. L'únic element diferencial és l'ús o no d'anticonceptius en la primera relació sexual, que sí que esdevé un factor explicatiu dels embarassos en noies joves.

Amb les conclusions de l'estudi a la mà, la Federació Espanyola d'Anticoncepció ha reclamat que s'ensenyi educació sexual en edats més primerenques. La informació és una de les millors eines per evitar els embarassos no desitjats.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut