Madrid

El metge podrà decidir si les menors poden avortar sense informar-ne els pares

Les menors de 16 i 17 anys que decideixin avortar sense informar-ne els seus pares o tutors, al·legant que podrien tenir un conflicte familiar greu, hauran de convèncer el metge d'aquesta situació. Així ho ha confirmat la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, que ha afegit que un psicòleg o treballador social podrà ajudar el metge a decidir si la menor pot avortar sense que ho sàpiguen els seus pares. Es tracta d'un dels aspectes polèmics de la llei que entrarà en vigor el 5 de juliol.

Actualitzat
"Quan la menor afirmi que té por o tem patir violència familiar, coaccions o algun tipus de pressió que pugui canviar la seva voluntat, serà el metge el que autoritzarà la interrupció de l'embaràs sense que ho sàpiguen els seus pares", ha manifestat la ministra de Sanitat en roda de premsa, on també ha confirmat que un psicòleg o treballador social podrà ajudar els metges a decidir si la menor de 16 o 17 anys pot avortar sense informar els pares.

Així doncs, la ministra considera que la mesura manté l'esperit de la llei, que defensa que les joves seran les que prendran la decisió, tot i que informant-ne els seus pares, menys en casos excepcionals de possible maltractament o coacció. Aquest és un dels punts més polèmics de la llei de l'avortament, que entrarà en vigor el 5 de juliol i que dilluns de la setmana que ve es presentarà al Consell Interterritorial de Salut.

Trinidad Jiménez ha confirmat també un altre dels aspectes controvertits de la llei com és el que preveu que la menor pugui anar a una clínica avortista amb un document firmat per la mare, pare o tutor o una fotocòpia firmada del carnet d'identitat que confirmi que està informat de la decisió d'avortar de la menor. En aquest sentit, Jiménez ha recordat que es tracta d'una "pràctica admesa en dret per acreditar el consentiment de qualsevol acte jurídic". La titular de Sanitat ha explicat, a més, que la llei d'autonomia del pacient fixa la majoria d'edat sanitària en 16 anys, menys en certs aspectes, com precisament, l'avortament, que ara es liberalitzarà fins a la setmana 14.

Des de l'entrada en vigor de la llei, les clíniques tindran un termini de tres mesos per adequar-se a les condicions de la normativa. Una altra novetat és que els infermers i infermeres seran els que impartiran l'educació sexual als centres educatius, com planteja l'estratègia nacional de salut sexual i reproductiva. L'objectiu, disminuir el nombre d'embarassos no desitjats.

Pel que fa a l'article que preveu la necessitat de comprovar si les menors tenen un greu conflicte si la seva família s'assabenta de la seva decisió, l'Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l'Embaràs (l'ACAIE) proposarà al Ministeri de Sanitat que es faci un test a les menors. El Ministeri de Sanitat ja ha convocat de manera imminent a una reunió els representants de l'ACAIE.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut