Molins de vent a Cabra del Camp, a l'Alt Camp, en una imatge d'arxiu. (Foto: ACN)
Les entitats de l'Alt Empordà volen que es refaci el mapa eòlic català. (Foto: ACN)
Barcelona

La Generalitat preveu construir parcs eòlics en 37 municipis de 10 comarques

El nou mapa eòlic de Catalunya, que la Generalitat ha aprovat definitivament aquest dimarts, preveu la construcció de parcs energètics en 37 municipis de 10 comarques. La demarcació de Tarragona i l'Alt Empordà són les àrees que concentraran més molins. L'objectiu del govern és que aquests parcs produeixin conjuntament una potència de 769 megawatts i que s'arribi als 3.500 l'any 2015. A les zones de desenvolupament prioritari (ZDP), que és com ha batejat el govern els espais on s'aixecaran els parcs, s'hi podran instal·lar més de cinc molins o l'equivalent a 10 megawatts de potència.

Actualitzat
Les deu comarques que acolliran parcs eòlics són l'Alt Empordà, la Segarra, la Conca de Barberà, l'Alt Penedès, l'Alt Camp, la Ribera d'Ebre, el Baix Camp, el Segrià, la Terra Alta i l'Anoia. La llista sencera dels municipis afectats es pot consultar al web de la Generalitat. Ha quedat pendent d'aprovació la zona situada al Priorat i al Baix Camp, que rebrà l'impuls definitiu quan s'acabi de delimitar.

La Generalitat agrupa els parcs en set zones de desenvolupament prioritari (la vuitena és la que està pendent d'aprovar-se) i assenyala que totes compleixen els requisits de "disposar de vent suficient" i també de terreny viable "des del punt de vista ambiental, urbanístic i paisatgístic" per ubicar-hi els molins, així com d'una "evacuació de la producció a la xarxa elèctrica".

Quan la Generalitat va aprovar inicialment el mapa li van ploure crítiques de les comarques de Tarragona, on es concentren la majoria de parcs. De fet, les plataformes contràries a la ubicació de més parcs eòlics a les comarques de Tarragona ja han lamentat que el govern hagi optat per posar més molins a les àrees on ja n'hi ha i sospiten que el mapa s'ha fet en connivència amb els inversors i sense cap mena de diàleg amb el territori.

També han arribat crítiques des de la plataforma Salvem l'Empordà, que retreuen al govern que hagi elaborat el mapa d'esquena al territori i ha exigit diàleg. Tot i això, al Consell Comarcal hi ha satisfacció pel fet que el Parc Natural de l'Albera hagi quedat fora d'aquestes zones de desenvolupament prioritari. 

Ara hi ha temps fins al 31 de juliol per presentar al·legacions al projecte. Després, l'executiu haurà de treure a concurs l'adjudicació dels parcs eòlics, cosa que passarà els pròxims dies. El conseller d'Economia, del qual depèn Energia, espera que el procés sigui "breu i àgil" perquè les zones "estan prèviament acordades amb els ajuntaments que han d'intervenir en aquesta qüestió". 




NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut