Placa del nou carrer del Programari Lliure de Berga (Foto: Carles Matamala)
Placa del nou carrer del Programari Lliure de Berga (Foto: Carles Matamala)
Berga

Berga inaugura el primer carrer del món dedicat al programari lliure

Les Segones Jornades de Programari Lliure que s'han fet a Berga han tingut com a protagonista Richard Stallman, l'activista nord-americà famós per les seves opinions en contra dels programes propietari que comercialitzen empreses com Microsoft o Apple. Durant la jornada del matí, els catalans d'EyeOs han dut a terme tota una sèrie de tallers organitzats al Telecentre de Berga, on han mostrat el sistema operatiu Cloud Computing i han explicat la seva experiència en el món de les noves tecnologies. Els actes han acabat amb la inauguració del carrer batejat amb el nom de "Programari Lliure", apadrinat pel mateix Stallman.

Actualitzat
L'impuls mediàtic proporcionat pel programador i activista nord-americà Richard Stallman, anomenat "el guru del programari lliure", ha ajudat que enguany les jornades hagin ampliat els horitzons i que molts aficionats a la informàtica en general i al desenvolupament de programes en particular s'hagin desplaçat fins a Berga per seguir en directe una de les seves famoses conferències.

L'acte, organitzat al pavelló de Suècia de Berga, ha tingut un seguiment irregular, tot i que el xou que ha protagonitzat Stallman quan s'ha caracteritzat amb el seu "alter ego" com a sant Ignuci (en referència a la llicència GNU, ideada per ell) no ha deixat indiferent ningú. Amb la seva retòrica antisistema ha fet una crida a la conscienciació del gran públic dels avantatges que té el programari lliure en una societat de la informació en què el coneixement compartit és la clau per "fer-nos més lliures".

Per Stallman, les escoles són la clau per canviar la dependència empresarial i social que hi ha del programari propietari, aquell pel qual s'ha de pagar una llicència i no es pot modificar, com el que distribueixen Microsoft o Apple. "Si els professors ensenyessin als alumnes a utilitzar programari lliure, és a dir, aquell en què poden veure com està fet realment, canviar-lo i compartir-lo lliurement, els estarien educant tecnològicament i també moralment, complint la missió social que es pressuposa que té l'escola", ha explicat.

Al final de l'acte, quan li han preguntat sobre la importància d'iniciatives com la de Berga de donar el nom de "Programari Lliure" a un carrer, l'activista nord-americà ha agraït la invitació però també ha recordat que el més important no són els "honors" sinó "passar a l'acció conscienciant la gent que fer servir programari lliure no només és un valor comercial, sinó també una qüestió moral".

El programari de l'Ajuntament de Berga

Tot i aquesta iniciativa, en ser preguntats al voltant del programari que utilitza l'administració de la ciutat, Albert Molina, del Departament d'Informàtica de l'Ajuntament de Berga, ha reconegut: "Com la majoria d'ajuntaments, tenim programari de tot tipus, entre el qual programari propietari, heretat de fa molts anys". La idea de l'administració de la capital del Berguedà intenta, però, "introduir de mica en mica programari lliure", com l'OpenOffice en el vessant ofimàtic o la preferència del llenguatge PHP recolzat per bases de dades MySQL en matèria d'internet. El Telecentre, promotor de les jornades, és un servei de l'Ajuntament pioner en aquest sentit, ja que fa servir tot tipus de programari lliure.
Anar al contingut