Port de la Selva/ Vilafranca

El Port de la Selva i Vilafranca es declaren moralment exclosos de l'àmbit de la Constitució

El municipi del Port de la Selva, a l'Alt Empordà, es declara moralment exclòs de l'àmbit de la Constitució espanyola. Tots els grups municipals han aprovat en un ple extraordinari una declaració conjunta en aquest sentit, en què qualifiquen d'humiliant la sentència de l'Estatut. Segons el text, aquesta sentència converteix ja en un objectiu impossible reformar la Constitució perquè hi tinguin cabuda les aspiracions del poble català. Per això considera que ha arribat el moment de qüestionar la sobirania espanyola sobre Catalunya. Hores després, també Vilafranca del Penedès s'ha declarat municipi moralment exclòs de la Constitució.

Actualitzat
L'alcalde del Port de la Selva, Genís Pinart, de CiU, ha dit: "Ja que ells ens han exclòs realment, nosaltres ho acceptem, i ens proclamem exclosos de tot el que la Constitució pugui representar."

Pinart també ha precisat, en declaracions a Catalunya Ràdio, que molts veïns li havien transmès la seva "emoció" per l'aprovació de la declaració. "Sembla que hem fet el que molta gent esperava que algú fes", ha dit l'alcalde. Genís Pinart ha afegit que la sentència "lesiona de manera molt greu les aspiracions de Catalunya com a país", i per això considera que no podien quedar-se "de braços plegats".

La declaració que ha aprovat la corporació municipal diu que com a representants legítims dels veïns acorden excloure's moralment de la Constitució en un gest "conscient d'afirmació nacional i democràtica, de resposta a una sentència humiliant".

A banda de CiU, que governa al municipi amb quatre regidors, al consistori hi ha un regidor del PSC i dos del grup independent Port AM. En aquest sentit, l'alcalde de la població, Genís Pinart, ha mostrat la seva satisfacció que "el sentiment de país ha passat per sobre dels interessos dels partits".

Vilafranca també 

El següent municipi a seguir els passos del Port de la Selva ha estat Vilafranca del Penedès. El ple de la capital de l'Alt Penedès ha aprovat aquest dilluns una moció en què també es declara "moralment exclòs" de la Carta Magna.

La reunió extraordinària dels regidors havia de servir per aprovar una moció contra la sentència del Tribunal Constitucional, però la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) hi ha presentat una esmena que demanava que s'anés més enllà. El text ha quedat aprovat amb els vots favorables de CiU, PSC, CUP, ICV i ERC, i l'únic vot en contra del regidor del PP.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut