Barcelona

Més d'un milió de persones fan història en contra de la sentència del Constitucional sobre l'Estatut

Una autèntica marea humana, 1,5 milions de persones segons Òmnium Cultural i 1,1 milions segons la Guàrdia Urbana, ha col·lapsat el centre de Barcelona en resposta a la retallada del Tribunal Constitucional a l'Estatut català. És la manifestació més gran feta mai a Catalunya i de la democràcia. Pràcticament no s'ha pogut ni caminar de tanta gent que hi havia, i dues hores després de començar la marxa, quan la capçalera encara no havia avançat fins a la confluència del passeig de Gràcia amb la Gran Via, s'ha donat per dissolta. Milers de persones, però, han continuat ocupant els carrers durant hores.

Actualitzat
Una senyera de 250 metres quadrats ha estat la carta de presentació d'una manifestació que ha aplegat 1,5 milions de persones, segons Òmnium Cultural, i 1,1 milions, segons la Guàrdia Urbana. Mai abans a Catalunya tanta gent s'havia donat cita en una protesta al carrer. El passeig de Gràcia des de la seva confluència amb València, on amb vint minuts de retard de les sis de la tarda ha començat a caminar la capçalera, fins més amunt de la Diagonal i carrers adjacents s'han convertit en un formiguer de gent de totes les edats i ideologies, pancartes amb tota mena de lemes, crits a favor de la independència, senyeres, estelades, globus, càntics, gegants, capgrossos, castellers, grallers i un llarg etcètera.

L'afluència de manifestants era tan gran que s'han omplert també carrers com la Rambla de Catalunya, en el que s'ha convertit en diferents marxes paral·leles a l'"oficial" en contra de la sentència del Constitucional, publicada de forma íntegra just la vigília d'aquesta gran demostració al carrer. Mai abans a Catalunya o durant la democràcia s'havia vist tanta concentració de gent.

Davant de la capçalera també s'han congregat milers de persones, que han dificultat enormement l'avançament de la marxa. De fet, la gran afluència de gent en el tram inicial de la manifestació és el que ha portat a dissoldre-la abans que la capçalera arribés al final del trajecte, a la plaça de Tetuan. Havien passat dues hores des que havien començat a caminar i tot just s'havia arribat a la confluència del passeig de Gràcia amb la Gran Via.

Ha estat en aquest moment que hi ha hagut l'únic incident que es coneix de la manifestació. Un petit grup de manifestants s'ha acostat al president de la Generalitat quan ja marxava i l'han increpat. Qui també ha estat increpat per un manifestant ha estat el president del comitè de govern d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida.

Unitat a pesar de tot

La representació institucional catalana, amb el president de la Generalitat, José Montilla; el president del Parlament, Ernest Benach, i els expresidents del govern i de la cambra catalana Jordi Pujol, Pasqual Maragall, Joan Rigol i Heribert Barrera, s'ha situat al darrere de la senyera que presidia la marxa, tal com es va pactar "in extremis" amb els convocants. I just després es llegia en una gran pancarta "Som una nació. Nosaltres decidim", el lema de la manifestació, portada per representants de diverses de les més de 1.500 entitats convocants, amb Òmnium Cultural al capdavant. Hi havia també els màxims líders dels partits polítics, els representants dels sindicats Comissions i UGT, i altres cares conegudes.

Una gran festa on també s'han vist molts adhesius, repartits pels diferents partits polítics, amb lemes que reflectien què pensa de la retallada cada un. Esquerra n'ha repartit amb els lemes "Adéu, Espanya" i "Jo no acato", en al·lusió a la sentència del TC. Els del PSC resen el lema "Segueixo creient en l'Estatut", amb la cara del president català, José Montilla, mentre que CiU ha repartit banderes catalanes i europees, en una protesta en la qual l'eslògan és el de l'organització: "Som una nació. Nosaltres decidim".

Els diferents líders polítics han valorat "in situ" la manifestació. El líder de CiU, Artur Mas, assegura que "sobren les paraules i que això marcarà un abans i un després". Pel conseller Joaquim Nadal, la protesta evidencia que "el poble de Catalunya està cansat de no rebre la dignitat que es mereix". El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, va més enllà i alerta: "Hem de saber com canalitzar aquesta energia de cara al futur." Finalment, Joan Herrera, d'ICV, afirma que "ara és el govern espanyol qui ha de moure fitxa".

Satisfacció dels organitzadors

Després de dies de nervis i moltes reunions per les desavinences sobre la capçalera de la manifestació, la presidenta d'Òmnium respirava alleujada després de l'èxit de la convocatòria. Muriel Casals està convençuda de l'efecte que tindrà aquesta manifestació, entre altres coses perquè malgrat les discrepàncies hi eren tots. La pregunta que alguns es feien és: i després de la manifestació, què? Pel principal convocant, Òmnium Cultural, serà l'hora de la política i esperen que els partits sàpiguen trobar la fórmula de respondre a les aspiracions que els catalans han expressat

"Satisfacció" era la paraula més repetida per les entitats convocants. Òmnium Cultural, els sindicats, la patronal catalana i altres organitzacions estan convençuts que després d'aquesta manifestació no es podrà ignorar la veu de Catalunya. L'empresariat català s'ha sumat a la marxa subratllant la importància de la unitat.

Declaració i "Els segadors"


Al teòric final de trajecte, els actors Txe Arana i Lluís Soler han llegit una declaració. El text ha destacat la resposta massiva de les associacions i de la societat civil catalana, i ha assenyalat la unitat davant d'una demanda legítima: el dret de decidir dels catalans. La declaració s'ha llegit en diverses ocasions, aprofitant la lenta arribada de la gent que ha participat en la marxa, amb la intenció d'anar buidant de manifestants la Gran Via perquè els centenars de milers de persones que tenien al darrere poguessin avançar fins a aquell punt.

Els cantaires dels cors de l'Orfeó Català hi han posat la nota emotiva i musical, i han interpretat "Els segadors", l'himne nacional de Catalunya.

La manifestació, a internet

On també s'ha viscut la manifestació ha estat a internet. Des de primera hora de la tarda, centenars de persones han envaït les xarxes socials amb els seus apunts i missatges fent un seguiment en temps real de la marxa. Per això, ja hi ha qui parla de la primera manifestació 2.0 del país. Han estat milers les entrades que els internautes han fet a webs com el de la mateixa organització, Som una nació.cat, o el Twit.cat, el Twitter o el Facebook. També hi ha hagut moltíssima activitat als Twitters dels mitjans de comunicació, com al del portal de notícies 3cat24.cat. La majoria hi descrivien fidelment tot el que passava al centre de Barcelona, però tampoc han faltat els missatges reivindicatius. També s'ha fet un seguiment minut a minut del que passava al centre de Barcelona.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut