Barcelona

La històrica manifestació del 10-J als mitjans

Del "Catalunya sentencia" que obre "La Vanguardia" al "Montilla lidera una marxa independentista" de l'"ABC" hi ha un bon tros. Són les dues visions que donen els mitjans de comunicació catalans i espanyols sobre la manifestació del 10-J pels carrers de Barcelona. El ball de xifres també és important: del més d'un milió globalment acceptat a Catalunya als 56.000 que publica l'empresa Lynce, contractada per l'agència EFE. Pel que fa als informatius de televisió, el seguiment va estar eclipsat en major o menor mesura per la cobertura de la prèvia de la final del Mundial de futbol. A escala internacional, la marxa ha tingut ressò als carrers i també als mitjans, que, amb certa sorpresa, miren d'explicar el conflicte català.

Actualitzat
Diaris catalans

La multitudinària manifestació de Barcelona en resposta a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut acapara les portades de la premsa. "Catalunya crida Prou!", assegura "El Periódico", que en la seva versió castellana també opta per la forma catalana: "Catalunya grita Prou!". El diari obre amb un format llençol, igual que l'"Avui", que titula "El poble dicta sentència". Molt similar és el titular de "La Vanguardia": "Catalunya sentencia". L'edició barcelonina del diari "El Punt" repeteix la idea amb "El clam d'un poble".Tots plegats parlen de marxa cívica, històrica i multitudinària. Prenen com a referència les xifres de participació de la Guàrdia Urbana -1.100.000- i dels organitzadors -1.500.000.

Diaris espanyols

Una visió molt diferent de la marxa es viu en la premsa que s'edita fora de Catalunya. "El País" explica que "Cataluña se echa a la calle contra el recorte del Estatuto". En aquest diari la polèmica arriba per la xifra de manifestants. En la seva versió digital parla de 56.000 assistents. En la versió en paper s'expliquen les xifres i es fa referència als 56.000 que publica l'empresa Lynce, contractada per l'agència EFE. El diari explica que el recompte correspon a una fotografia concreta de la manifestació per part d'aquesta empresa a les 20.30 del vespre. "El País" es mulla i parla de 425.000 assistents.

"La sentencia de Catalunya: som una nació", comenta el rotatiu "Público". Més crítics s'han mostrat a l'"ABC" amb "Montilla lidera una marcha independentista". En aquest diari la notícia no obre la portada perquè el rotatiu opta per un format llençol amb una bandera espanyola i un "España, España" en referència al Mundial de futbol. El diari "El Mundo" titula: "Montilla recibe su castigo tras presidir la mayor manifestación contra España". Finalment, "La Razón" obre amb la final del Mundial entre la selecció espanyola i l'holandesa i parla d'"Un equipo de 47 millones" que es pot interpretar de diverses maneres.

Informatius de televisió


Al contrari que a la premsa, la manifestació no ha tingut molt de ressò als informatius de televisió, més enllà de la feina de TV3. A TVE sí que en van parlar tot i que part de la informació va destacar els incidents amb José Montilla i al final de la marxa. La Sexta va ser l'únic mitjà privat que va obrir amb la marxa, però, després, ampli desplegament de la "roja" que va acaparar quasi tot l'informatiu. A Cuatro no se'n va parlar perquè s'emetia el partit del Mundial pel tercer i quart lloc. A Tele 5 -cadena que juntament amb Cuatro té els drets del Mundial- tampoc hi va haver cap menció, tot va ser monotemàtic per a la selecció espanyola. A Antena 3, l'informatiu pràcticament també va ser per al futbol, però es va deixar un espai per parlar de la manifestació. Un vídeo que encara es pot trobar al seu web. Finalment, un canal que s'ha fet cèlebre pel seu posicionament ideològic: Intereconomía, que va explicar que mig milió de catalans havien anat a la platja i que havien sortit al carrer per viure la prèvia de la final del Mundial.

Premsa internacional

Els mitjans de l'estranger també s'han fet ressò de la manifestació a Barcelona, posant èmfasi en l'elevat nombre de participants. La televisió britànica BBC explica al web que "més d'un milió de persones" s'han concentrat a la capital catalana per "reclamar més autonomia". El presentador de "Die Tagesschau", un dels principals informatius d'Alemanya, ha parlat sobre la manifestació i ha donat pas a un vídeo amb imatges dels carrers de Barcelona inundats de pancartes, senyeres i estelades. El periodista ha presentat el tema dient que els catalans "es manifesten per tenir més independència del govern central espanyol".

A Itàlia, el diari "Giornaletissimo" assenyala que la manifestació és una prova tècnica d'autodeterminació del poble català. L'agència de notícies AGI informa al seu web que "una marea humana" ha ocupat els carrers de Barcelona per protestar contra la sentència del Tribunal Constitucional.

L'agència Associated Press també ha emès un teletip, publicat al diari "The Washington Post", en què informa que més d'un milió de persones s'han manifestat a Barcelona per defensar "més autonomia regional i per protestar per les recents retallades que impedeixen a Catalunya dir-se nació". La CNN també ho explica amb paraules similars.

A Holanda, el diari "De Telegraaf" assegura que "Catalunya ha protestat contra Espanya". El rotatiu holandès puntualitza a l'article que el milió i mig de persones que va sortir als carrers de Barcelona no ho va fer "per protestar contra la retallada de l'Estatut sinó que la protesta s'estenia a la intolerància espanyola". El diari belga "Le Soir" recull en la versió digital la notícia i parla d'"Un milió de manifestants per la 'nació' catalana".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut